politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Ruslands civilsamfund står stærkere end nogensinde – så længe man holder sig fra politik

 
 
Brugere på værestedet Marias børn. Foto: Jesper Gormsen.


13.08.2018

Den politiske frihed er under pres i Rusland, men på nogle områder blomstrer civilsamfundet som aldrig før. Så længe de frivillige bevægelser holder sig til enkeltsager og politisk ufarligt humanitært arbejde, kan de leve i fred


Det er ikke ufarligt at demonstrere uanmeldt i Rusland. Men da det russiske underhus var ved at gøre det ulovligt for amerikanske par at adoptere russiske børnehjemsbørn, valgte ansatte på værestedet Marias Børn at møde op som privatpersoner.

»Vi stod med børnetegninger. Vi måtte jo ikke stå med plakater, fordi det var et uanmeldt møde. Når folk rullede bannere ud, blev de ført væk af politiet. Men os rørte de ikke,« husker fundraiser Natalja Khamsonova fra Marias Børn.

Rusland scorer dårligt på indeks over friheder og åbenhed. Landet er over de sidste ti år kravlet ti pladser ned på Freedom Houses opgørelser og ligger nu mellem Vietnam og Iran. I Cato Institutes frihedsindeks er Rusland fra 2014 til 2017 rykket fjorten pladser ned og deler nu pladsen som nummer 126 med Oman.

Alligevel har russerne ikke vendt samfundet ryggen. Tværtimod spirer frivilligheden i Rusland.

(...)

Artiklen kan læses i sin helhed på Informations hjemmeside.

 


 
Tilføj kommentar