folket der gik i seng i en en supermagt
russiske røverhistorier
Latter letter
Russisk stand-up
sagt om rusland
sigende citater
KermlinRussia
satire vs censur
foredrag
godt ind i rusland
links
ссылки, länker ...
 

Sagt om Rusland

Potter og Putin
"Jeg forstår ikke, hvordan man kan se Harry Potter og være urolig for ham. Enhver kan da se, at han vil vinde til sidst. Det er som at følge med i russisk politik og være urolig på Putins vegne. Ih, sikke et plot, hvem mon vinder? For mig minder Putins tid ved magten meget om Harry Potter. Altså sådan at forstå, at der nok bliver 7 dele. Vi nået til Flammernes Pokal, og nu kommer de dystre bind. Og Putin er jo også omgivet af fantastiske skabninger. Helt konkret, så er det niflere. For dem, der ikke ved det, så er det sådan nogle søde små dyr, der ser cute ud, men så snart du kigger den anden vej - så har den neglet en mønt. Kan I huske nyheden om, at de fandt 400 kg i den argentinske ambassade? Det var niflere!"
Denis Tjuzjoj, stand-up komiker, 2019.


"Der er endnu en vigtig målestok, som viser kvaliteten af et lands institutioner: forholdet mellem pris og indtjening på aktiemarkedet (price/earnings ratio). Russiske virksomheder koster omtrent seks gange deres årlige fortjeneste. I andre lande indenfor EBRD ligger det tal i gennemsnit på 12, på andre udviklede lande og udviklingslande på 15–16, i USA og i Indien – 20–25."

Chef for EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) Sergej Guriev, Vedomosti 8. januar 2019.


Nu om stunder plejer man at vente og frygte "sorte svaner", men 2014 lærte Rusland, at disse svaner kan flyve én efter en, nærmest efter en flyplan, og alle de katastrofale følger af deres træk forekommer at være den potentielle handling i historiske anekdoter - først forsvandt den importerede ost, så forsvandt (medlemsskabet af, jg) G8 fra nyhederne, der forsvandt andre småting, men i det store hele ændredes intet.

 Selv de mærkbare ulemper (ved sanktionerne, jg), der angik borgernes levefod og livskvalitet ophørte allerede dengang at blive opfattet som noget katastrofalt. Halveringen af rublens værdi i slutningen af 2014 sidder ikke specielt klart i erindringen, der har været "sorte tirsdage" og andre ugedage før, men sådanne ting chokerer åbenbart kun en gang, og når de gentages bliver de til abstrakte meninger, som vi har for vane bare at kalde "krise; der hersker i samfundet en konsensus om, at årsagerne til kriser er tågede og deres følger overkommelige, dvs det er selvfølgelig ubehageligt, men så heller ikke mere. Spøgelset fra august 1914 kan kun skræmme én gang, jo oftere det ses, desto mindre indtryk gør det.


10.04.2018 Kommentator Oleg Kasjins klumme Ikke 1914, men 2014 skrevet efter at det amerikanske Finansministerium har vedtaget nye vidtgående sanktioner mod russiske forretningsfolk.


"Det forsimplede billede i Vesten af en Putin, der bestemmer alt, er ikke helt ved siden af, når det gælder udenrigspolitikken."
Aleksandr Baunov, TV RAIN 07.12.2017.


"Putin har nu i mange år arbejdet for, at ingen foruretter os - men vel at mærke selv formuleret listen over forurettelser."
Aleksandr Baunov, TV RAIN 07.12.2017.


"Vladimir Putin gerne vil have nye sanktioner (...) For det første er der brug for at opretholde følelsen af at leve i en omringet fæstning. Det fjerner mange ubehagelige spørgsmål fra dagsordnen, herunder også hvor længe fæstningens chef har haft magten."
Stanislav Belkovskij, , 03.11.2017


"Intelligence services of certain States are increasingly using information and psychological tools with a view to destabilizing the internal political and social situation in various regions across the world, undermining sovereignty and violating the territorial integrity of other States. Religious, ethnic, human rights organizations and other organizations, as well as separate groups of people, are involved in these activities and information technologies are extensively used towards this end."
Passage fra den russiske informationssikkerhedsdoktrin fra 2016.


Rusland har en svag stat, der handler med fortællinger om, at den er stærk.

Politisk kommentator Gleb Pavlovskij, Ekho Moskvy, fredag den 13. oktober 2017. - Vi fortier diplomatisk sundheden:

Sundhed[sudgifter, jg]:
Tyskland: $336 mia. 
Rusland: $67 mia

Forsvar:
Rusland: $69 mia
Tyskland: $41 mia
 
Persident Roissii, satirisk Twitter-konto august 2017.- Putinismen er til forskel fra populismen baseret på demoblisering og depolitisering.
Grigorij Judin og Ilja Matveev, Republic 12. maj 2017.- Vi forsvarer med stort held det tyvende århundrede, og pyt så med at resten af jorden befinder sig i det enogtyvende.

Dmitrij Glukhovskij, forfatter maj 2016.
  

- Hos os fungerer institutionerne ikke. Der er kun en institution, der fungerer - institutionen vores præsidents personlige magt, den fungerer endda lidt for godt.
Nikolaj Zvanidze, Osoboe mnenie, Ekho Moskvy 17.07.15
 

- Det, at den politiske diskurs i lande så længe næsten udelukkende bestod af sladder og rygter som i USSRs værste år, vidner om, at de politiske institutter og informationssystemet er degraderet fuldstændigt, og at man har mistet muligheden for at modtage troværdig og rettidig information. Både lægfolk og eliters tillid til officiel information er yderst ringe.
Leder af regionale programmer ved FRIP (Fond for udvkling af informationspolitik) Aleksandr Kynev om de ti dage i begyndelsen af marts 2015, da Putin ikke lod sig vise offentligt.

 

-
Rusland er i en unik situation. Vi har tjent 3,5 trillioner oliedollars, og ikke nok med at de er forsvundet ud i den blå luft, men vores virksomheder og banker (...) har formået at låne 610 mia dollars. Vel vidende at de sælger til Vesten. At de har lånt i Vesten. Og at de køber alt andet en olie og gas i Vesten. Og så har de tørret fødder af i Vesten og troet, at det kan fortsætte sådan i al evighed. 

Om de russiske energikoncernes elendige økonomi. Julija Latynina i udsendelsen Kod dostupa på radiostationen Ekho Moskvy, 03.01.2015.      

 
     
 man har skummet fløden og røvet i stedet for at yde reel hjælp.- (...) befolkningen (i Donetsk og Lugansk, jg) bør forberede sig på simpehelthen bare at overleve ... Desværre er de mennesker, som nu har ansvaret for spørgsmål vedrørende Novorossija på russisk territorium - som er bemyndiget hertil, især den berygtede Vladislav Jurjevitj Surkov - kun fokuseret på ødelæggelse og yder ingen form for reel eller effektiv hjælp. Netop Vladislav Jurjevitj har tydeligt vist det i forhold til Sydsossetien, i andre regioner, over alt, hvor han har befundet sig, har vi set at man har skummet fløden og røvet i stedet for at yde reel hjælp.
 Tidligere forsvarsminister (og russiske statsborger) i Donetsk Igor Strelkov til nyhedsportalen Novorossija 3. oktober 2014.      
 
     

- Vi kan ikke springe over dannelsen af en nationalstat som etape. At forsøge at springe fra feudalisme til socialisme er på ingen måde mere idiotisk end at springe fra et imperium ind i multikulturalismen, uden at gennemgå en etape med dannelse af en nationalstat. Men om denne nationalstat bliver russisk eller ruslandsk* - det er et alvorligt spørgsmål.

 Mikhail Khodorkovskij, 21. december 2013. * "russkij" eller "rossijskij" 
 
 
"Hør en gang, lad os dog være ærlige, vi bor i et land, hvor man ikke kan li' jødesmovse, sorte samboer, børnelokkere, hvor man ikke kan li' amerikanere, lad os dog få det lovfæstet en gang for alle. Hvorfor dog mumle i skægget, hvorfor gemme sig bag strømlinede formuleringer? Nu er de deputerede forsamlet og diskuterer en lov om forbud mod homoseksuel propaganda. Hvad er det for noget vrøvl? Hvilken propaganda? Hvad er propaganda i det hele taget for noget? Det skal jeg fortælle Dem.
Propaganda, det er, når nogen går ud og siger:almindelig sex - det er so last year!«Kære medborgere, vi opfordrer jer til og anbefaler Dem på det varmeste her og nu at indlede intime forhold med folk af Deres eget køn. Mænd med mænd! Og kællinger med kællinger. Og vel at mærke lige præcist sådanne seksuelle forhold! Ikke mænd med kællinger eller kællinger med mænd, men netop mænd med mænd og kællinger med kællinger. Gør kun sådan og så ofte som muligt. For mænd med mænd — det er sejt! Kælling med kælling — det er det største! Kun sådan og ikke på andre måder. Det er den eneste rigtige måde at dyrke sex på. Al anden sex — det er so last year! (…) «
Set dét er propaganda! (...) 

Kan De vise mig en eller anden konkret borger, som havde de rigtige seksuelle forhold, men så snart han fik øje på propaganda — pludselig forandredes, blev lyseblå (rus.: bøsse), lyserød (rus.: lesbisk), regnbuefarvet, transkønnet? Giv mig et levende eksempel på denne propagandas fatale følger? I har ikke sådanne eksempler. Og de findes ikke. 

Det er deputerede på alle niveauer, der ved at vedtage idiotiske love i de sidste måneder, ved at lægge sag an mod Madonna (…) bedriver homoseksuel propaganda. Det er takket være dem, at vi overhovedet diskuterer det. Og der er kun én kilde til deres uro. Og det har intet med propaganda at gøre. De kan bare ikke lide de her pæderaster. Og jødesmovse, sorte samboer og amerikanere. Derfor foreslår jeg ærligt og redeligt at lave en lov om at tage kampen op mod disse borgere, så de ikke vil have noget liv. Det ville være ærligt og til at forstå.

Anton Orekh, kommentator på radiostationen Ekho Moskvy 25.01.13 i en kommentar til et lovforslag, der vil forbyde «homoseksuel propaganda».    
 


Hvis alt kun fungerer på signal fra Kreml, så betyder det, at systemet er sygt og at dét skal skiftes ud, ikke præsidenten. 
Det satiriske tweet KermlinRussia  

I Rusland er det et brud på civilretten at forsøge at benytte sig af sin grundlovssikrede rettigheder. Og at brokke sig over dét – det er et brud på straffeloven”.
Anonym læser i kommentar til den resolution om udvidelse af menneskerettighedsbegrebet, som Rusland fik vedtaget i FN i september 2012.
 

 
"(...) Fra et PR synspunkt havde det været meget bedre at finde et par middelmådige nogenlunde ædru brandmænd, man kunne udnævne til helte og i detaljer beskrive kampen mod de brølende flammer - som udkæmpedes med livet som indsats af sande helte etc etc.
Men nej, efter Sovjettisk forbillede skal det skovles ind under gulvtæppet - hvorfra historien så kommer frem måneder efter.
Jeg må sige jeg afskyr russernes ( sovjettiske ) arvegods, denne kultur af snakken uden om og fastlåsning til koldkrigs opfattelser af ven og fjende.

Kvajpanderne i Moskva vælger selvfølgelig at støtte Assad i Syrien - så man er sikker på ikke at have nogen allierede i det land når han om kort tid hænger blodig med hovedet nedad i en galge i Damaskus.

Beklager - men de er altså utroligt dumme, kortsynede og klodsede de russere. Samtidig er de meget dygtige - atomubåde er ikke noget man bare laver. Dette er bare endnu et eksempel på dette mærkelige folks kultur."
Læserkommentar i Ingeniøren 16.02.12.
 


 "Jeg vil bede jer om tilgivelse. For at mange af vores drømme ikke gik i opfyldelse. Og at det, som syntes så let, viste sig så smerteligt hårdt. Jeg beder om tilgivelse for, at jeg ikke levede op til de håb, som folk nærede, om at vi i ét ryk, med et snuptag kunne springe fra den grå, stagnerende og totalitære fortid til den lyse, rige og civiliserede fremtid."
Fra Boris Jeltsins tilbagetrædelsestale, nytårsaften 1999.       
 

”Rusland er ikke noget europæisk land i streng forstand. Det skal sammenlignes med et latinamerikansk land. Det er på vej i en uhyre vanskelig proces fra totalitært rædselsregime, som verdenshistorien ikke har set lignende, til en moderne europæisk stat.”
Lektor ved Syddansk Universitet Erik Kulavig, Orientering Søndag, P1, 04. december 2005. 
 

Россию умом не понять
(med forstand du Rusland ej forstå)
Fjodor Tjuttjev, 1866  


“Kremlin political intrigues are comparable to a bulldog fight under a rug. An outsider only hears the growling, and when he sees the bones fly out from beneath it is obvious who won.” 
Winston Churchill
 


Jeg mener ikke at Statsdumaen bør være en platform for politiske bataljer, hvor man skal forsvarer forskellige politiske mottoer og ideologier, det er en platform, hvorfra man bør beskæftige sig med konstruktiv, effektiv lovgivning.
Det russiske underhus, Dumaens, formand Gryzlov. 29.12.03
 

Ukraine vil ikke kunne underskrive en associationsaftale med EU, vi er ved at forvandle os til noget i retning af Hviderusland.
Arsenij Jatsenjuk, leder af det ukrainske oppositionsparti Forandringsfronten efter domsafsigelsen mod tidligere præmierminister Julija Timosjenko.
Kommersant 11.10.11
 


"Hvad angår om man skal skælde magthaverne mere ud eller mindre, så kan det ikke være et mål i sig selv at kritisere. Det skal gøres talentfuldt, enhver kritik skal være talentfuld - og det vigtigste, efter min mening, er, at denne proces er blottet for - nu vil jeg nødigt fornærme nogen - selvbeundring, at den er væsentlig, interesseret. Så vil der nok også komme en reaktion."
Præmierminister Vladimir Putin på spørgsmålet, om kunstnere må have en mening, som er i modstrid med magthavernes. 28.09.11


- Sværdet er lidt kort (…) Det ser ud som om, at det er til at skære pølse med.
Præmierminister Vladimir Putin om billedet”Fyrst Oleg og Igor”. Bemærkning var møntet på billedets skaber, Ruslands største nulevende maler Ilja Glazunov, og faldt ved dennes 79-års fødselsdag 10. juni 2009. Udtalelsen bringer mindelser om
Nikita Khrusjtjov berømte replik ved en kunstudstilling i 1962:
 - Hvad er det – er det noget, et æsel har malet med halen eller hvad? 


- Når kolleger fra regeringen siger, at krisen vil vare 40-50 år, så er det utilstedeligt. Hvis man mener det, så skal man tage og finde sig et andet arbejde.
Præsident Medvedev, Izvestia, 26. maj 2009. Sandsynligvis en hentydning til finansminister Kudrins ord om, at der kan gå lang tid førend Rusland igen oplever så gode energipriser som tilfældet var op til 2008.
 


Hvis de stjæler er det skidt, hvis de ikke stjæler, er det også skidt.
Overskrift på Kommersant 16.04.09 (Gazprom overvejer at opkræve bøder fra Ukraine, fordi landet ikke aftager så meget gas som aftalt)
 


Vi står i stampe og som man plejer at sige, så er der lidt tomt på reservebænken: vi blander hele tiden den samme bunke kort.
Præsident Medvedev om behovet for at finde tusind egnede lederkandidater.
www.kremlin.ru 04.03.09.
 


"Det er ikke valg - det er en hårdhændet, barbarisk aktion"
Leder af partiet LDPR Vladimir Zhironovskij, der sammen med sine partifæller udvandrede fra Dumaen i protest mod partiet Forenet Rusland og lokale myndigheders angivelige pres mod oppositionen op mod regionalvalgene.
Interfax, 27.02.09
 


[O]lieprisen afhænger stort set ikke af producenterne, men dannes "i hovederne på børsmæglere, der handler med sekundære finansielle instrumenter, der praktisk talt ikke har noget med denne vares reelle bevægelser at gøre."
Vladimir Mau, rektor ved Akademiet for Nationaløkonomi ved den russiske regering om de faldende oliepriser. Infox.ru, 23.02.09.
 


"Underskuddet (på statsbudgettet, jg) vil blive dækket ud fra vores egne muligheder, operationer på det indenlandske lånemarked og fra Reservefonden."
Vladimir Putin om beslutningen om at slagte Ruslands "sparegris" - den 4,8 trillioner rubler store stabiliseringsfond. Vesti.ru, 17.02.09.
 


"Staten bør overtage disse dele af erhvervslivet, ikke for at etablere statskapitalisme, men for at levere det tilbage til markedet, når krisen er ovre.
Moskvas borgmester Jurij Lusjkov om de store råstofselskaber ejet af Ruslands oligarker. Lusjkov nævnte dog ikke sin kone, Ruslands rigeste kvinde, Jelena Baturina.
Kommersant 11.02.2009
 


”Denne lov vil etablere et institution, der kan afskedige borgmestre.”
Formand for Dumaens komite for konstitutionel lovgivning og statsbygning Vladimir Pligin om ny lov, der vil give byråd og (præsidentielt udpegede) regionale ledere mulighed for at fyre borgmestre.
PrimaMedia, 05.02.09
 


“Vi har ikke råd til at være isolationistiske eller økonomisk egoistiske. Vi er alle i samme båd.“
Vladimir Putin om Ruslands økonomiske situation i lyset af den internationale økonomiske krise.
New York Times 29.01.09
 


”Det forgangne år har givet de vestlige partnere, som har forsøgt at føre en sådan politik (inddæmning af Rusland, jg) noget at tænke over."
Ruslands udenrigsminister Lavrov om det forgangne år.  Vzgljad 16. januar 2009
 


D. MEDVEDEV: Sergei Viktorovitj (...) har man modtaget dette dokument i underskreven stand fra ukrainsk side?
S. LAVROV: Dmitrij Anatoljevitj, vi har (...) modtaget dokumentet. Men underskriften er ledsaget af det forbehold, at den skal vedlægges en deklaration. (...) Denne tekst består delvist af løgnagtige påstande, bla. at Ukraine ikke har gæld til Gazprom og at al gas er nået til Europa (...)
D. MEDVEDEV: Aha (...) i så tilfælde må vi anse dette dokument for ugyldigt indtil dette forbehold er bortfaldet.
S. LAVROV: En sådan henstilling vil i dag afgå til vore repræsentanter i Bruxelles.
D. MEDVEDEV: Godt, det er en aftale.
TV-transmitteret "diskussion" mellem præsident Medvedev og udenrigsminister Lavrov angående aftalen mellem EU, Rusland og Ukraine angående en bilæggelse af gasstriden. 11.01.09
 


”Myndighederne står i dag overfor et svært valg: enten at få politikken tilbage på fjernsynet eller at fjerne den fra gaderne.”
Politisk kommentator Kirill Rogov om ytringsfrihed på de russiske statskanaler og den seneste tids protester mod regeringens politik. Novaja Gazeta 22. december 2008.
 


”Det begynder at gå fremad igen en gang i løbet af foråret 2010.”
Præmierminister Vladimir Putin om finanskrisen under sin årlige "åbne linie" på russisk tv. Vzgljad d. 4. december 2008
 


"Man får det indtryk, at man tester vores styrke. Vi vil, selvfølgelig, ikke lade os trække ind i et våbenkapløb, men vi kan ikke undgå at tage hensyn til det i opbygningen af forsvaret."
Præsident Medvedev om den russiske reaktion på missilforsvar i Østeuropa. Tale til parlamentet, 5. november 2008.
 


"Bilaterale aftaler er langt at foretrække. Mange af de problemer, som man rejser overfor Rusland er fantomer, kunstigt skabte af institutioner som EU og NATO."
Den russiske ambassadør til Danmark Tejmuras Ramasjvili ved DIIS' Ruslandskonference i Eigtveds Pakhus d. 24. oktober 2008
 
 

"Vi ved ikke, hvem der traf beslutningerne om at levere teknik og våben fra Ukraine midt i konflikten. Men hvem det end var, så begik denne person en enorm fejl."
Præmierminister Vladimir Putin om Ukraines angivelige våbensalg til Georgien under konflikten om Sydossetien. Lenta.ru, 2. oktober 2008.
 


"Drøftet blev også situationen i Kaukasus, hvor parterne ikke ser nogle sammenfaldende synspunkter."
Den russiske udenrigsminister Lavrov efter et møde med Condolezza Rice. ITAR-TASS 25. september 2008.
 


"Det er ikke noget let valg, men den eneste mulighed for at redde menneskeliv."
Dmitrij Medvedev om sin beslutning om at anerkende Sydossetien.
http://kremlin.ru, d. 26. august 2008.
 


"Vestens reaktion på udsigten til at miste sit historiske monopol på globaliseringsprocesserne giver sig blandt andet udtryk i trægheden i den politisk-psykologiske satsning på "inddæmning" af Rusland, samt i forsøg på at benytte en selektiv tilgang til historien, først og fremmest Anden Verdenskrigs historie og efterkrigstiden."
Fra Ruslands nye udenrigspolitiske doktrin, offentliggjort den 12. juli 2008.
 


- Ideologien skinner igennem alle deres (Freedom House, JG) rapporter. De skulle tage at kritisere amerikanerne og lade være med at udskrive recepter til os.
Anatolij Kutjerena, juraprofessor og medstifter af Institut for demokrati og samarbejde, der skal holde øje med demokratiet og menneskerettighederne i Vesten.
Kommersant d. 23. juni 2008
 


De (...) bevidste handlinger rettet mod at presse russiske udgivelser ud af mediebilledet i enkelte lande kan kun forurolige.
Ruslands præsident Medvedev ved Den Russiske Presses Verdenskongres d. 10. juni 2008.
 


Hvilke krav og prætentioner kan man have til os? Hvorfor skal vi afgive vores ressourcer?
Vicepræmierminister med ansvar for industri, Igor Setjin, om Litauens krav om at genåbne olieledningen Druzhba.
Vedomosti 15. maj 2008.
 


Vestlige efterretningstjenester forberedte aktion, der skulle løsrive Tjetjenien fra Den russiske Føderation.
Overskrift på RIA-Novosti d. 23. april 2007
 


"De politiske partier, der ikke kom i Dumaen, skylder massermedierne 1.132.230.000 rubler for den gratis sendetid, som de fik stillet til rådighed."
Vicepræsident i Ruslands centrale valgkommision Stanislav Vavilov til Vlastj, 17. marts 2008.
 
 

"Tak, tak til alle borgere i Rusland, som i dag mødte op på valgstederne. Det vidner om, at vi bor i et demokratisk land og at vores civilsamfund er ved at blive effektivt, ansvarligt og aktivt."
Vladimir Putins ord ved rockkoncert på den Røde Plads efter Dmitrij Medvedevs 70-procents valgsejr d. 2. marts 2008.
fra www.kremlin.ru
 


"(...) jeg kan ikke udelukke, at vi vil blive vidner til politiske skandaler om politikere, der er blevet købt for narkopenge."
Ruslands repræsentant i NATO Dmitrij Rogozin om, hvorfor Vesten har anerkendt Kosovo. Utro.ru, 22.02.08.
 


"De skulle tage og lære deres koner at koge kålsuppe derhjemme."
Præsident Vladimir Putin om det vestlige valgobservatørkorps anklager. Pressemøde d. 14. februar 2008. www.kremlin.ru
 


Monopolaritet er, hvis den skulle opstå, et attentat på Guds prerogativer.
Sergej Lavrov, russisk udenrigsminister i Foreign Affairs. 


"(…) når de liberale siger: lad os først tænke på folket, på lærerne og deres lønninger og bagefter på, hvordan vi indtager førerpositionen i kampen for en retfærdig verdensorden – så er det et forsøg på at sænke de moralske standarder. Det er det samme, som at sige om kulturen: lad os først give folk noget at spise og så siden give dem nogle bøger, lad os først give dem en stor løn og så lære dem at læse. Det passer simpelthen ikke ind i traditionen, i russerens historiske hukommelse og karakter og ind i den russiske kultur."
Nikita Mikhalkov, filminstruktør og skuespiller, Nezavisimaja gazeta 13. juli 2007.