politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

AK-47-kultur

 
 
Det nyåbnede mindesmærke i Moskva.


Det er faldet en del russere for brystet, at den russiske kulturminister for nyligt omtalte Kalasjnikov-geværet som del af Ruslands kulturelle brand.

03.10.2017
- Mikhail Kalasjnikov er legemliggørelsen af de allerbedste træk ved det russiske menneske. En usædvanlig naturlig begavelse, ligefremhed, ærlighed, organisatorisk talent — alt det, som tillod ham at skabe en hel våbenserie til forsvaret af Fædrelandet. Blandt dem selvfølgelig Kalasjnikov-geværet — et sandt kulturelt brand for Rusland.

Sådan lød ordene, da Ruslands kulturminister Vladimir Medinskij den 19. september afslørede en fem meter høj statue af Mikhail Kalasjnikov, der i 1949 udviklede det legendariske stormgevær AK-47 - eller bare Kalasjnikov-geværet. Det billige våben er siden blevet det foretrukne våben for oprørere verden over. Det er produceret i 100 mio eksemplarer og menes at have kostet omkring to milllioner menneskeliv.

Både selve mindesmærket og kulturministeren betegnelse af AK-47 som «Ruslands kulturelle brand» er faldet en del moskovitter for brystet.
- Det er et mindesmærke over vores militarisme, det er et mindesmærke over vores militaristiske kompleks, det er et mindesmærke over den stemning, der hersker om, at «vi skal vise dem skal vi!». Andre grunde til at rejse mindesmærket, kan jeg ikke få øje på, sagde den russiske historiker og journalist Nikolaj Svanidse den 22. september i programmet En særlig mening på radiostationen Moskvas Ekko.

 
 
Tegningerne fjernes fra fundamentet.


Pinlig detalje
Til trods for virakken omkring statuen af Mikhail Kalashnikov, bliver den formentligt stående. Dog er en enkelt pinlig detalje blevet fjernet. En historiker påpegede, at en teknisk tegning på statuens fundament i virkeligheden ikke forestiller en kalasjnikov, men StG 44 (Stuhrmgewähr 44) et våben udviklet af Hugo Schmeisser til det trængte Nazityskland i 1944. Schmeisser blev efterfølgende tvunget til at arbejde for det sovjetiske våbenprogram og deltog også i udviklingen af AK-47.
Men denne historiske detalje var der ikke plads til på mindesmærket for den officielle opfinder af Ruslands kulturelle brand, Mikhail Kalashnikov. Tegningen fik kun lov til at sidde på fundamentet i tre dage.


Teksten stammer fra indslaget af samme navn fra episode 56 af podcasten Intet nyt fra vestfronten.

 
Tilføj kommentar