politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Ned med dukkeføreren

 
 
Miliardæren Prokhorov og vicedirektør for præsidentadministrationen Surkov, da alt endnu var fryd og grammen.


15.09.11 Efter kun to måneder som leder af partiet "Den rette sag" opfordrede miliardæren Mikhail Prokhorov her til morgen dansk tid sine partifæller til at forlade, hvad der er tilbage af hans parti. I går på partiets landsmødes første dag blev han nemlig afsat som leder af partiet og alle vigtige partiorganer blev nedlagt.
I dag - dagen derpå - talte milliardæren dunder mod Kreml, hvor der ifølge ham sidder «en dukkefører, som desinformerer den russiske ledelse, yder pres på medierne og denne dukkefører hedder Vladislav Surkov."

Surkov var for Vladirmir Putin, hvad Alistair Cambell var for Tony Blair og hvad Karl Rove og Dick Cheney var for George W. Bush Junior. Han skal efter sigende have været ophavsmanden til begreber som "kontrollerbart demokrati" og indtager stadig en fremtrædende plads i præsidentadministrationen under Dmitrij Medvedev. Prokhorov vil nu arbejde for at få afsat Surkov.

Stædig støtte koster partiet livet
Hvem der er dukkeføreren bag kuppet mod Prokhorov, vides selvfølgelig ikke. Blandt de teorier, der vil florere i blogge og klummer de næste dage, er formentligt, at Prokhorov er blevet straffet for at køre en for selvstændig linje overfor Kreml. Selvom Prokhorov ikke har positioneret sig som en oppositionspolitiker, har m
illiardæren stædigt fastholdt sin støtte til den skandaleombruste rigmand Jevgenij Rojsman trods massivt pres. Det går ikke ustraffet hen at ignorere sådanne hentydninger ovenfra, hvis man vil gøre sig i russisk politik.

Uden Prokhorov som frontfigur forsvinder partiet "Den rette sags" sidste chance for at komme i parlamentet.
Kommunistpartiet og Sjirinovskijs såkaldte liberaldemokratiske parti får pladser i den nye Duma, da det sikrer et vist minimum af legitimitet, men en hoven, selvstændig milliardær er der ikke plads til. - Det efterlader et meget forudsigeligt og lidet demokratisk politisk landskab i Rusland.

Som en b-film
Det fik man senest demonstreret i slutningen af august, da Sankt Petersborgs borgmester Valentina Matvienko blev valgt ind i byrådet. Præsident Medvedev, præmierminister Putin og hele overhuset har tilbudt borgmesteren posten som formand for det russiske overhus, føderationsrådet. For at blive det skal man dog i det mindste være senator og for at blive det, skal man sidde i byrådet. I al hast blev der pludseligt udskrevet valg i valgkredsen Petrovskij. Ingen andre partier nåede at blive opstillet og Matvienko var oppe mod helt ukendte politikere og fik 95 procent af stemmerne. Angiveligt fordi alle værnepligtige på en kaserne i valgkredsen blev beordret til valgurnerne.

Som en bekendt skrev til mig i morges, så er russisk politik blevet som en amerikansk b-film. Selvom man lige er zappet ind midt i filmen, så ved man efter fem minutter, hvad det hele ender med ....
 
Tilføj kommentar
 
 
1 Kommentarer: