politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Fuldt optrukne linier

[#IMG#]286[#/IMG#] Op til parlamentsvalget i september er det med trykkefriheden i Rusland som det er i trafikken: når man køre over fuldt optrukne linier ryger kørekortet. Men præcist hvór de fuldt optrukne linier går for journalisterne, må de selv regne ud ...

17.07.2016 Den russiske businessjournalistiks flagskib, medieselskabet RBK, har fået ny ledelse. Lige siden RBK i foråret bragte historier om, at Putins «formodede datter Jekaterina Tikhonova» var blevet gift med Putins nære vens søn Kiril Sjamalov, har det rumlet med rygter om, at nogen i kreml var sur og ville have skiftet redaktionen ud som det tidligere er sket på andre åbenmundede medier.

Der har været forlydender om, at der er blevet lagt pres på milliadæren og tidligere præsidentkandidat Mikhail Prokhorov. Den 13. maj sagde både den ansvarshavende redaktør og chefredaktøren på RBK op, og de færreste troede på, at det var frivilligt. Nogle journalister sagde op med de samme, andre valgte at vente på, at en ny ledelse blev udpeget. Først i juli blev det officielt, at den nye ledelse ville blive udgjort at Igor Trosnikov og Jelizaveta Golikova, der begge har arbejdet i det kreml-loyale nyhedsbureau TASS.

Meduza, som blev stiftet af journalister fra redaktionen på Lenta.ru , der mistede sin chefredaktør efter en politisk følsom artikel i 2014, bragte den 8. juli hvad der angiveligt er en udskrift af en skjult lydoptagelse fra Golikova og Trosnikovs første møde med de tilbageværende journalister.

(…)


RBK journalist: Hvis man har fyret folk fordi, der var noget, der ikke faldt i god jord, så ønsker man formentlig, når man finder nye folk, at det ikke vil gentage sig?

Jelizaveta Golikova: Hør, De kører bil. Gør De det?

RBK journalist: Ja.

Jelizaveta Golikova: Har De kørekort?

RBK journalist: Ja, selvfølgelig.

Jelizaveta Golikova: Og når De kører over fuldt optrukne linier, mister De kørekortet. Betyder det, at De vil holde op med at køre bil, eller at De ikke vil rejse med fly eller noget helt tredje?

RBK journalist: Hvor er de fuldt optrukne linier?

Igor Trosnikov: Hvor de fuldt optrukne linier går, er der desværre ingen, der ved.

Jelizaveta Golikova: Og det er en vej. Informationsrummet er, som De ved, en meget følsom zone. Og nu befinder vi os i et katastrofalt vanskeligt øjeblik. Ikke bare i RBK, i alle massemedier.
Det er et svært øjeblik, jeg ved ikke [om det skyldes, jg] den tætte trafik, de meget nervøse chauffører, den katastrofale anspændthed blandt dem, der er udenfor bilen og inden i den. Og vores opgave er at udvise professionalisme, således at trafikken er ufarlig for så vel, dem der sidder indenfor og for fodgængere (…)


STADIGT MERE FØLSOMME JOURNALISTER
Er chaufførerne journalister, fodgængerne læsere og staten politibetjent?
Golikovas metafor er utroligt kryptisk, men samtidigt utroligt præcis, mener journalist og kommentator og medlem af det russiske menneskerettighedsråd Nikolaj Svanidze. Da journalist Olga Pasjina fra radiostationen Ekho Moskvy samme dag5bad ham om en kommentar, gav han traffikmetaforen følgende ord med på vejen:

(...)

Nikolaj Svanidze ― Fantastisk. De har krydset de fuldt optrukne linier, men præcist hvor de er, er der ingen der ved. Det er jo rigtigt. Rigtigt i den forstand, at det er et præcist.

Olga Pasjina― Et ærligt var.

Nikolaj Svanidze ― Helt igennem ærligt. () Der er virkelig dobbelt optrukne liner. Men hver professionel journalist skal selv føle sig frem til den. Jeg ved ikke med hvad han skal føle det, men det skal han. Kan han ikke det, så er han en dårligt journalist. Så bliver han smidt ud og man finder en erstatning for ham, for der står jo en kø af villige helt hen til metrostationen.

 

Hvor de fuldt optrukne linier går, er der desværre ingen, der ved.

 Olga Pasjina― Så vil der komme mere følsomme folk til .…

Nikolaj Svanidze― Helt korrekt, der kommer folk med mere labile nerveender. Som vil kunne mærke alt det her bedre. Og hvis det ikke lykkes for dem, den tredje, femte, ellevte — nogen vil kunne mærke det. For de her fuldt optrukne linier ændrer sig. De driver hele tiden, der var de var i går, er de ikke at finde i dag. Derfor skal man have helt særlig fingerspidsfornemmelse. Og en særlig fin følesans.

Olga Pasjina― Er det med ledelsesskiftet på RBK slut med massemedierne eller er der nogle chancer?

Nikolaj Svanidze ― Tja …

Olga Pasjina― Det står klart, at de ikke skifter navn.

Nikolaj Svanidze ― Nu vil jeg ikke nævne nogle tv-stationer, for der arbejder nogle af mine kolleger. Ret store massemedier. Som i sin tid, idet de beholdt deres navne, ændrede sig meget kraftigt. Derfor … ja man skal aldrig sig aldrig. Jeg tror at RBK i den form, som vi har vænnet os til, er på vej bort. Det er jeg sågar overbevist om. Ellers ville de ikke skifte ud. Ellers ville de ikke have skiftet ledelsen ud. Men hvad der vil ske videre — det får vi se.


PS: Den 15. juli valgte yderligere 20 journalister og redaktører at forlade RBK.


KILDER:

 
Tilføj kommentar