politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Miliardærernes musketéred

 
 
Præsident Putin og pressesekretær Peskov. Foto: Youtube.


I Vesten har Panamapapers handlet om flosset moral og huller i international skattelovgivning. I kreml er de blevet udlagt som et vestligt informationsangreb på Rusland og på præsident Putin.

OPDATERET 2016.06.03
- (...) det drejer sig om Putin personligt, det drejer sig om forsøg på at ramme hans familie informationmæssigt, det drejer sig om Putins barndomsvenner, om forretningsfolk — Kovaltjuk, Rotenberg og andre. Det drejer sig om nogle off-shore firmaer, om et stort antal forretningsfolk, som Putin aldrig har mødt.

Sådan lød advarslen fra præsident Putins pressesekretær Dmitrij Peskov den 28. marts, da hans kontor i flere dage var blevet kimet ned af undersøgende journalister, der ville have kremls kommentarer til transaktioner mellem nogle af Putins nærmeste og off-shore-konti i Panama.

Og dagen efter lækket den 3. april - mens ministre og præmierministre verden over stadig kæmpede for deres politiske liv - gentog Peskov:- (…) det er åbenlyst for os, at det væsentligeste mål for sådanne informationsangreb var og er præsidenten i en kontekst af parlamentsvalg og på længere sigt præsidentvalg og også den politiske stabilitet i landet som helhed. Det er åbenlyst, at dette angreb har brod mod vores land og mod præsident Putin personligt.

Uden Putin intet Rusland
Påstanden om at ethver korruptionsanklage på præsidenten er et angreb mod Rusland har været noget nær et statsligt slogan siden efteråret 2014, da næstkommanderende i præsidentadministrationen Vjatjeslav Volodin erklærede, at så længe Putin er ved magten vil Rusland bestå, og at uden ham er der intet Rusland.
Og Peskov, Voldin og andre i kredsen omkring Putin har for så vidt ret. Anklagerne retter stærke anklager mod Rusland. Deres Rusland

Cellistens skuffeselskaber
Panama-lækket har afsløret, at cellisten Sergej Roldugin, der er gudfar til præsidentens ældste datter og angiveligt stadig Putins nære ven, indtil 2012 havde to firmaer registreret på Jomfruøerne og ét i Panama. Mellem disse firmaer er der foregået ikke altid lige gennemskuelige pengetransaktioner. Blandt andet er der udbetalt erstatninger for fejlslagne handler og indkasseret storer honorarer for ikke nærmere definerede "konsulentopgaver".
Der er også udstedt lån til utroligt lav rente, lån som ikke altid er tilbagebetalt. I et tilfælde blev et lån på seks mio dollars dollars indfriet for én dollar. I et andet tilfælde købte et af Roldugins selskaber 66.198 aktier for 200 rubler stykket for to dage senere at sælge 66.198 aktier for 211,5. Dollars! 

 
 
Putin og Roldugin. Foto: skærmbillede fra Youtube.


Hvor godtfolk er
I flere tilfælde ligner transaktionerne mellem Roldugins selskaber mere pengegaver og pengevask end legitime forretningsaktiviteter, og de trækker spor til mange russiske oligarker, blandt er der lånt 200 mio dollars til Putins gamle judo-makker Arkadij Rotenberg, der sammen sin lillebror Boris har vundet utroligt mange offentlige licitationer. Alene op til de olympiske vinterlege i Sotji vandt de to dollarmilliardærer ordrer for 38 mia kroner — svarende til 14 procent af det samlede OL-budget - også mere end de samlede udgifter til OL i Vancouver i 2010.

Der er også flydt penge til et skisportssted nord for Sankt Petersborg, som ejes af Putins tidligere nabo Nikolaj Sjamalov. Interessant nok var det netop her, at Nikolajs søn Kiril i allerdybeste hemmelighed blev gift med Putins yngste datter, Jekaterina i 2013. I 2015 kom det frem, at den dengang 28-årige kvinde var leder af innovationsprojekter ved Moskva Statsuniversitet med et samlet budget på 11 mia kroner. Og at hendes tilkomne nu også var dollarmilliardær.

Èn for alle, alle for en
Anklagerne om mistænkelig kapitalkoncentration i kredsen omkring Putin er ikke nye. Allerede i 2005 sagde Putins økonomiske rådgiver Andrej Illiarionov op i protest mod det, han kaldte etableringen af en stænderstat. I 2009 forklarede han ved en høring i den amerikanske kongres, at der efter hans mening var opstået en mafialignende struktur i toppen af det russiske samfund.
- Medlemmerne af den øverste stand deler et strengt troskab overfor deres respektive organisationer, strenge opførsels- og æreskodeks, basale principper for opførsel, herunder blandt andet princippet om gensidig støtte til hinanden under enhver omstændighed og princippet om omertá, sagde Illiarionov — en henvisning til den italienske mafias tavshedskodeks.

der skulle overføres «donationer» på 35 procent af kontrakternes værdi til off-shore-konti i udlandet.
Oligarkernes donationer
Panama-dokumenterne er nogle af de hidtil tydeligste indicier på, hvordan denne musketéred fungerer rent økonomisk, nemlig ved at der skal sendes gaver — eller måske rettere beskyttelsespenge — længere op i systemet. I 2010 skrev forretningsmanden Sergej Kolesnikov i et åbent brev til daværende præsident Dmitrij Medvedev, at der i al hemmelighed var ved at blive opført et palads til præmierminister Putin ved Sortehavet.

Ifølge Kolesnikov havde anlægsarbejdet da kostet mere end seks milliarder kroner, penge som Putin havde indsamlet ved at betinge alle statslige kontrakter af, at der skulle overføres «donationer» på 35 procent af kontrakternes værdi til off-shore-konti i udlandet. Pengene skulle angiveligt føres tilbage til den russiske økonomi under Putins direkte kontrol, men reelt blev de kanaliseret til projekt syd, dvs anlægget af det versailleslignende palads, som man havde fældet 70 ha fredet kystområde for at opføre.

Patriotisme og privatøkonomi
Panama-dokumenterne løfter endnu et flig af tæppet for omfanget af korruptionen i Rusland. For hvor mange i toppen af russisk politik, forretningsliv og retsvæsen, der kan tænkes ikke kun at have patriotiske, men også personlige, privatøkonomiske interesser i at slå kreds om Putin. Deres absolutte bedste garanti for et fortsat sorgløst liv er, at absolut intet ændres: at der ikke skiftes ud på præsidentposten og at højtråbende aktivister holdes langt væk fra magtens korridorer.

Derfor spiller de og Kreml på russernes indgroede angst for revolutioner, og derfor bliver ethvert forsøg på at anfægte præsidentens legititimet udlagt som landsskadelig virksomhed eller ekstremisme. Derfor overholder de deres musketéred overfor hinanden og overfor Putin. Han er den bedste garant for deres velstand og frihed. Og de for hans.

Indlægget har tidligere været bragt i Magasinet Europa.


KILDER:

В Кремле рассказали о готовящемся “вбросе” против Путина
 
«Есть Путин — есть Россия, нет Путина — нет России»

Zeitung S. Putins reiche Freunde - die Spur des geheimen Geldes

The man who married Putin’s daughter and then made a fortune

Dawisha K. Putin’s kleptocracy, who owns Russia? Simon & Schuster; 2014. vii+445.

Artiklen Виртуозная спекуляция

Письмо Сергея Колесникова президенту Дмитрию Медведеву

Это всё тоже Навка подарила? Неполная коллекция часов Дмитрия Пескова

Алексей Навальный — Часы чиновника-молодожёна Пескова стоят дороже вашей квартиры


SE OGSÅ:
Cellisten og cyberkrigeren (05 minutter og.41 sekunder inde i udsendelsen)
Aps Sølyst inc 
Når krybben i kreml er tom ...

 
Tilføj kommentar