politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Om zombiekassen og køleskabet

 

 
 
"Bombevejret" på kanalen Rossija 24. Skærmbillede.


2015.12.22 «I Syrien fortsætter de russiske styrkers operationer. Som eksperter har været inde på, har man - ud fra et vejr-synspunkt - valgt et godt tidspunkt at gøre det på. Den gennemsnitlige vindstyrke er 2-4 m/s, i gennemsnit måles der kun én gang i løbet af oktober vindstød op til 15 sekundmeter …»1
Da videoen «Rusland har påbegyndt operationen i gunstigt vejr» begyndte at blive delt på de sociale medier, troede mange, at det var en and. Men nej: klippet stammede fra statskanalen Rossija 24, der allerede dagen efter det russiske overhus havde givet grønt lys for militæroperationen i Syrien, havde introduceret en helt ny disciplin: bombevejret.


Fra Slavjansk til Latakia
Efter i halvandet år stort set udelukkende at have beskæftiget sig med den "historisk retfærdige genindlemmelse" af Krim og med den "fascistiske Kiev-juntas" blodige krig mod de heroiske russisksindede frihedskæmpere i østukraine, havde de russiske statsmedier nu vendt opmærksomheden mod Syrien. Korrespondenter fra LifeNews og Rossija 24 var blevet kaldt hjem fra Østukraine, og producerede nu historier om, hvordan det russiske luftvåben og flåde med præcision og professionalisme stod det legitimt valgte syriske styre bi i kampen mod international terrorisme ved at bombe styrets modstandere fra fly og skibe fra den kaspiske flotille og sortehavsflåden.

 
 
De russiske statsmedier har dækket Ruslands militæraktion i Syrien helt ukritisk. Her "bombevejret" på Rossija 24. Skærmbillede.

Tilbageslag
Da et russisk passagerfly den 31. oktober styrtede ned over Sinai, afviste de russiske myndigheder længe amerikanske og britiske efterretningstjenesters oplysninger om, at det var terror. Efter terrorangrebene i Paris den 13. november nåede en russisk kommission dog frem til samme konklusion. Rusland optrappede herefter sine bombardementer af Assad-regimets modstandere, herunder det turkmanske mindretal i det nordlige Syrien.
Den 25. november skød det tyrkiske luftvåben et russisk bombefly ned, efter at dette i 17 sekunder havde befundet sig i tyrkisk luftrum. Efterfølgende har Kreml forbudt import af tyrkiske fødevarer, indført visumtvang for tyrkiske statsborgere og hængt Tyrkiet ud om indirekte sponsor af ISIS, mens Rusland som altid fremstilles som retfærdighedens ensomme forsvarer i geopolitikken.

ifølge en nylig undersøgelse bruger halvdelen af russerne 70 procent af deres indtægt eller mere på mad

Køleskabetstesten
Og de fleste russere køber præmissen. De russiske medier er alt andet end frie2, og selvom 62 procent af alle russere har adgang til internettet3, angiver over halvfems procent af russerne fjernsynet som deres vigtigste kilde til information.4
Den russiske intelligentsija referer ofte opgivende til den gamle sandhed om, at så længe køleskabet er fuldt, vil russerne sluge alt, hvad der kommer ud af ”zombiekassen”, råt. 

Men måske 2016 bliver året, hvor den sandhed bliver testet. Den russiske økonomi, som allerede inden indførslen af de vestlige sanktioner var spået tilbagegang, er gået helt i stå. Olieprisen daler, fødevarepriserne stiger. I løbet af 2015 er endnu tre millioner russere havnet under den officielle fattigdomsgrænse5og ifølge en nylig undersøgelse bruger halvdelen af russerne 70 procent af deres indtægt eller mere på mad.6 Første ”økonomiske protest” kom i slutningen af november, da nogle af Ruslands mange vognmænd lavede blokade i protest mod roadpricingsystemet PLATON.

- Vi er ikke femte kolonne. Jeg elsker mit land og hader Amerika. Mange af os var med til Anti-majdan7, men nu kæmper vi for vores og for alle russeres rettigheder – indførslen kørselsafgift for lastbiler vil ramme alle forbrugere, udtalte en af chaufførernes ledere.8
Chaufførernes patriotisme til trods blev b
lokaderne stort set ikke blevet nævnt i statsmedierne og efter en række nålestiksarrestationer er langturschaufførernes protest forstummet. For nu i hvert fald.

Flere mener, at kreml med sine sanktioner mod Tyrkiet igen har «bombet Voronezj»9, sådan at forstå, at Kreml igen har indført sanktioner, der rammer Rusland hårdere end de lande, man forsøger at straffe.
Selvmål nummer tre

Blandt liberale intellektuelle har regimet hele tiden været upopulært. Og protesten hele tiden været politisk. Flere mener, at kreml med sine sanktioner mod Tyrkiet igen har «bombet Voronezj»9, sådan at forstå, at Kreml igen har indført sanktioner, der rammer Rusland hårdere end de lande, man forsøger at straffe.

Første gang var da EU og USA vedtog sanktioner mod en række enkeltpersoner involveret i den såkaldte Magnitskij-sag. Moskva svarede igen med modsanktioner – herunder et forbud mod at lade amerikanske statsborgere at adoptere russiske børn10.
Anden gang var da EU, USA, Canada og Australien efter annekteringen af Krim havde indført sanktioner rettet mod enkeltpersoner og -virksomheder. Dengang svarede kreml igen ved at indføre fødesanktioner mod disse lande med stigende fødevarepriser og fødevarefusk til følge.11
Denne gang har kreml som reaktion på terrorangrebet over Sinai og nedskydningen af det russiske bombefly forbudt al flyvning til to af russernes mest yndede rejsemål Egypten og Tyrkiet. Og skønt boykotten af tyrkiske fødevarer officielt først træder i kraft 1. januar, håndhæves den tilsyneladende allerede. Russiske supermarkeder kan ikke skaffe tyrkisk frugt og flere fabrikker har sendt medarbejderne hjem, fordi tyrkiske komponenter sidder fast i tolden.

 

Lovens (lidt for) lange arm
Den økonomiske krise gør indhug i den russiske middelklasse og i liberale kredse bliver tonen overfor regimet stadig mere hård. Den første december offentliggjorde bloggeren og aktivisten Aleksej Navalnyjs fond mod korruption (FBK) materiale, der beskylder den russiske statsanklager Jurij Tjajka for at holde hånden over sine underordnedes og især sine sønners tvivlsomme forretningsmetoder.12Dagen efter bragte organisationen Open Russia i samarbejde med New Times en artikel, der sætter chefen for den russiske efterforskningskomite Aleksandr Bastrykin i forbindelser til den såkaldte Tambov-mafia, der huserede i Sankt Petersborg først i halvfemserne.13
Ingen af anklagerne er for så vidt nye. På Transparancy Internationals årlige opgørelse over «oplevet korruption» rangerer Ruslands mellem Nigeria og Comoros14, og Vestens sanktioner er udformet ud fra en vurdering af, at det russiske regime er et gennemkorrupt fåmandsvælde.15 De konkrete anklager har tidligere været fremsat både i vesten16og i perifære liberale medier som Novaja Gazeta og New Times. Forskellen var blot, at de denne gang må formodes at være nået ud til et bredere publikum. Alene Navalnyjs film er blevet set fire millioner gange på Youtube.17

regeringens dekorative rolle er åbenlys for enhver
Mikhail Khodorkovskij

 Afledningsmanøvre
Reaktionen lod ikke vente på sig. Den tredjeseptember meldte kommunistpartiet ud, at Navalnyj var agent for CIA18og den syvende december rejste den russiske efterforskningskomite en ny drabssigtelse mod manden bag Open Russia, Mikhail Khodorkovskij. Den tidligere fængslede forretningsmand mener, at regimet med den nye anklage ikke så meget forsøger at aflede opmærksomheden fra beskyldningerne fremsat mod Tjajka og Bastrykin, som den korruption, der har ramt hele kredsen omkring præsidenten, lederne af regionerne og ledelsen af den dømmende magt.
- Den væsentligste årsag [til korruptionen,
jg] er den bevidste ødelæggelse af landets retsvæsen med det formål at bevare magten. Præsidenten har nu udenom grundloven sat sig i spidsen for landet for fjerde gang. Han har fået mulighed for at udnævne og fyre enhver dommer (…)Parlamentet optræder her kun som en japansk foldevæg. Selve parlamentet har ingen budgetmæssige beføjelser (...)Og regeringens dekorative rolle er åbenlys for enhver. Således kan præsidenten og kredsen omkring ham bruge statsmidler stort set uden kontrol. De bruger dem til at købe loyalitet, til krig, til megaprojekter og sidst, men ikke mindst, stopper de simpelthen mange af dem ned i deres egne lommer, sagde udtalte Khodorkovskij på et pressemøde den niende december.


Revolution uundgåelig

Ifølge den tidligere oligark har den russiske elite har begået et grundlovsstridigt kup, og i fraværet af mekanismer til et lovlig magtskifte er den eneste måde, at det russiske regime kan udskiftes på ved en revolution.
- Spørgsmålet er blot, hvordan man kan gøre revolutionen mest muligt fredelig, når det gælder om at genetablere en demokratisk ledelse af landet. Jeg ser det som min opgave at stille alternativer til rådighed overfor samfundet, at hjælpe folk, som er parate til at blive dette alternativ, som har lyst til at få den politiske erfaring hertil.
- Jeg ser et Rusland, som er en retsstat med uafhængige domstole, med et uafhængigt parlament, der har brede beføjelser indenfor finanspolitik og indenfor kontrol med den udøvende magt (…) Rusland har også brug for en præsident, men som garant for borgeres rettigheder skal også statsoverhovedet uden svinkeærinder efter to embedsperioder forlade posten for altid. (…), udtalte Mikhail Khodorkovskij.19
Efterfølgende har den russiske statsanklagemyndigheden betegnet Khodorkovskijs udtalelser som ekstremistiske, idet de opfodrer til en ”voldelig ændring af fundamentet for Den russiske føderations grundlov”,20og den 22. december fik ansatte i Open Russia ransaget deres hjem.21

 
 
Af historiske årsager har ordet "revolution" ikke de bedste konnotationer i Rusland. Foto: http://www.bustedtees.com


Evolution vs revolution
Af helt forståelige historiske årsager har ordet revolution ikke de bedste konnotationer i Rusland, og tiden må vise, om Khodorkovskijs udtalelser vil udvide hans base eller indsnævre den. Han og Navalnyj står stærkest blandt de veluddannede i storbyerne, der stadig har deres på det tørre, og de økonomiske protester er mest sandsynlige i provinsen, der bestemt ikke har.

Så måske kommer slaget ikke til at stå mellem zombiekassen og køleskabet, men mellem to fortællinger: Khodorkovskij og Navalnyjs fortælling om et kuldsejlet Rusland, der er blevet kuppet af en korrupt klan af kleptokrater på den ene side og regimets fortælling på den anden om en militær og moralsk stormagt i kamp mod onde kræfter, der kun er ude på at vælte Putin og bringe revolution og ustabilitet til Rusland.
Hvis den første fortælling vinder, kan den politiske protest måske brede sig til den russiske provins. Hvis den sidste fortælling vinder, vil mange russere foretrække et halvtomt køleskab af frygt for et helt tomt. Og blive siddende foran zombiekassen en rum tid endnu.

 Kilder:

1 Россия начала операцию в Сирии в удачную погоду Indslaget blev bragt tredje oktober. Et stort set identisk indslag var blevet bragt allerede om morgenen den første oktober — dagen efter at Rusland officielt havde indledt operationen i Syrien: "Погода 24": погода в Сирии лётная

3 http://www.gazeta.ru/tech/2015/04/06/6628353/internet-region-russia-2014.shtml

6 http://www.gazeta.ru/social/2015/12/17/7974179.shtml

7 En kreml-finansieret patriotisk manifestation.

11 I oktober fremgik det af en rapport fra det russiske landbrugstilsyn, at 80 procent af al russisk ost indeholder plantefedt. (80% сыра в России – фальсификат)

15Karen Dawisha: Putin’s kleptocracy

17Per 21. december 2015

 

 
Tilføj kommentar