politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Når krybben i kreml er tom …

 
 
Så gik den ikke længere. Trods et nært personligt forhold til Putin, må togkongen Vladimir Jakunin nu forlade de russiske jernbaner.


Togkongen Jakunins fald tyder på, at kampene i kremls korridorer er begyndt. Og at samfundskontrakten er truet.

REDIGERET 25.08.15
Tirsdag den 18. august kom det frem, at chefen for de russiske jernbaner Vladimir Jakunin stiller op som guvernør for Kaliningrad-regionen. Nyheden har vakt undren af to årsager.

For det første er det lettere uklart, hvordan Jakunin kan stille op. I henhold til russisk lov skal man have boet eller arbejdet i mindst fem år i den delstat, man stiller op i. Eller have haft titel af æreskonsul eller tilsvarende fra en diplomatisk karriere. Jakunin har nok arbejdet i FN i Sovjettiden, men nåede aldrig særligt højt op i hierarkiet. Og han har aldrig hverken boet eller arbejdet i Kaliningrad.

For det andet har man hidtil anset Jakunin for at være noget nær usårlig pga hans nære personlige forhold til præsident Putin. Jakunin har været chef for de russiske jernbaner siden 2005 og har ved præsidentielt dekret tre gange fået forlænget sin embedsperiode. I forhold til at være chef for et firma med en omsætning på 141 mia kroner og 836.000 ansatte er en senatorpost en decideret degradering.

Ikke første gang
Flere kommentatorer mener, at den økonomiske recession i Rusland har startet et større rivegilde bag kulisserne i Kreml. Politologen og klummeskribenten Jekaterina Sjulman mener dog, at «degraderingen» har været undervejs længe. I 2013 kørte bloggeren Aleksej Navalnyj en kampagne mod Jakunin, der dokumenterede, at jernbanebossen af uransaglige årsager havde haft råd til at bygge til et 1400 m2 stort hus med garage til 15 biler, 50 m svømmebassin og et særligt klimastyret rum til opbevaring af dyre ikoner på en 70 ha store grund udenfor Moskva. Pludselig forlød det, at Jakunin var blevet fyret, men efter et middag med præsident Putin — hvor menuen ifølge Jakunin stod på tjur — blev disse forlydender forkastet som rygter plantet af ondsindede hackere. Siden er det "at spise tjur" blevet til et fast udtryk - lidt a la "at rage kastanjerne ud af ilden".

Denne gang nåede Jakunin åbenbart ikke forbi præsidentboligen til tjur-steg, men hvis Jakunin har noget at skjule, så er en senatorpost med tilhørende immunitet måske ikke den værste retrætepost. Med tiden kan togkongen måske en af den sytten "føderale" senatorsæder, som den russiske præsident efter en lovændring sidste år kan fordele efter forgodtbefindende. 

 
 


Oligarkerne bides

Ifølge Jekaterina Sjulman vil man i fremtiden se stadigt flere interne opgør om magten og midlerne i den russiske elite.
- Statsapparatet er alt for tungt for økonomien, som den ser ud nu. Det er alt for dyrt.  Ressourcebasen svinder, statens indtægter mindskes, men folk har jo vænnet sig til at spise godt. Derfor forstærkes kampen (mellem eliterne, jg) (…) Sådanne ting vi se flere af og oftere. Vi vil se, at folk, som ansås som fuldstændigt urørlige, uventet går af, udtalte Sjulman tirsdag den 18. august til radiostationen Moskvas ekko.

Slut med fossil forsørgelse
«Fyringen» af Jakunin er ifølge Sjulman ikke bare et tegn på, at kampen om de saftigste lunser i den skrumpende russiske økonomi tager til. Den kan også være et af de første tegn på, at den samfundskontrakt, som har præget Rusland de sidste 15 år, er ved at gå i opløsning.
- Indtil videre ser det ret hypotetisk ud, men alligevel: når statens væsentligste indtægtskilde er råstoffer, lægger den ikke mærke til befolkningen. Og den kan tillade sig ikke at lægge mærke til befolkningen. Så sker der denne skilsmisse mellem samfund og stat, når der indgås en slags aftale om, at I blander jer ikke i, hvad vi laver, og vi blander os ikke i, hvad I laver. I de sidste 10 år har denne model fungerer sådan nogenlunde:det burde i princippet vække en vis følelse af, at det ville være rart at få bare et eller andet for de penge«grav I jeres olie op, sælg jeres penge og fordel dem mellem jer, så passer vi os selv». Nu er den aftale brudt, fordi den ikke længere passer en af partnerne, dens indtægter daler og dens situation bliver mere og mere vanskelig. Borgere og stat vil således blive nødt til at indgå i et nyt forhold. Indtil videre ser dette forhold ud til at være meget simpelt. Man vil forsøge at barbere borgerne tættere end tidligere, argumenterer Sjulman under henvisning til statsdumaens seneste bestræbelser på at øge statens skattegrundlag.


Noget for noget
Dét vil de russiske borgere ikke blive ved med at tolerere, mener Sjulman.
- Der skal indgås en eller anden ny kontrakt. Hvis borgerne begynder at indse, i hvilket omfang de giver deres penge til statens underhold, så burde det i princippet også vække en vis følelse af, at det ville være rart at få bare et eller andet for de penge. Nogle statslige ydelser fra staten. Fx sikkerhed, beskyttelse af ens rettigheder. Og nu taler jeg ikke om alvorlige rettigheder såsom repræsentation i de lovgivende organer, selvom vi husker slagordet fra den store amerikanske revolution: ingen beskatning uden repræsentation. Selv hvis vi ikke har vokset os store nok til det, så om ikke andet retten til sikkerhed. Om ikke andet så nogle simple ting som et fungerende politi. Det kan borgerne tænkes at få lyst til. Indtil videre slår man det ønske hen ved, at vi forsvarer jer ikke imod politifolk eller gaderøvere, men mod den amerikanske trussel, slutter Sjulman.

Det fremgik ikke af det oprindelige oplæg fra 19.08., at en senatorpost giver immunitet. Tak til Bent Björlin Hansen for input.

Kilder:

Особое мнение, Екатерина Шульман
Якунин станет обычным сенатором
Как Путин и Якунин ели глухаря

Se også:

ApS Sølyst Inc.

Caligulas heste
 
Tilføj kommentar
 
 
1 Kommentarer: