politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Mesterlig destablisering

 
 
Besat administrationsbygning i Donetsk. Foto Andrej Butko, Wikipedia..


09.06.14
En af mandagens mest læste artikler i avisen Vedomosti stammer fra søndagsudgaven af
Financial Times. Vedomosti har oversat stort set hele artiklen «Masterly Russian operation in Ukrain leave Nato one step behind», hvor navn- og unavngivne efterretningskilder udtrykker næsegrus beundring for Ruslands effektive destablisering af Ukraine. 
« (…) det har været en præcis og smukt kalibreret operation … stille men dødsens effektiv, udtaler Jonathan Eyal til avisen. Eyal, der er direktør for Royal United Services Institute, mener slet og ret, at Vesten har været fanget på det forkerte ben fra dag ét.  

Ingen beviser

USA og EU truer Rusland med en tredje bølge af sanktioner, hvis ikke Rusland stopper støtten til oprørerne i det østlige Ukraine. Det er imidlertid sin sag at bevise, at det er Rusland, der står bag begivenhederne — og netop dét vækker beundring dybt ind i de vestlige efterretningstjenester.
Mens den russiske militære tilstedeværelse på Krim var åbenlys, har den været stort set umulig at spotte i det østlige Ukraine. Der findes billeder af specialtropper, der i grupper af seks har bistået de lokale paramilitære grupper, men de efterretningskilder Financial Times har talt med, hæfter sig især ved billeder af mænd i civilt, som ud fra kropssprog og opførsel at dømme nyder stor autoritet.  

Indenrigspolitisk anliggende
Disse mænd er efter alt at dømme tilknyttet de russiske efterretningstjenester SVR og FSB, der svarer til CIA og FBI. Selvom FSB ret beset ikke bør operere på udenlandsk grund, så anser Kreml fortsat «det nære udland» - dvs det tidligere USSR — som et internt anliggende. Så det er formodentligt FSB, der har leveret den træning og de efterretninger, der indtil videre har givet oprørsstyrkerne i Donetsk og Luhansk et forspring i kampene mod det ukrainske militær. Endelig er det efter al sandsynlighed også de russiske efterretningstjenester, der har lagt flere ukrainske IT-systemer ned med programmet «Snake». 

Vesten snublet i jerntæppet
Artiklen slutter med at understrege det lettere ironiske i, at det er Vesten, der beskylder Rusland for at sidde fast i den kolde krig. For mens Rusland har ført en effektiv indflydelsesoperation på information, diplomati, politik, militær og økonomi så er det snarere NATO, der "ser ud til at være fanget i jerntæppets æra, som den forsøger at gennemføre flere patruljeflyvninger, træne flere tropper og sejle flere skibe stadigt tættere mod Rusland".

Mesterlig retræte?
Interessant nok har Vedomosti ikke oversat denne konklusion. I stedet refererer avisen til officielle udtalelser fra præsident Putin, der igen og igen har benægtet, at Rusland skulle støtte oprørerne i det østlige Ukraine. Måske skyldes udeladelsen den redaktionelle linie, måske spalteplads. Eller måske syntes journalisterne bare, at konklusionen var for tyk. For nok har Ruslands destablisering af Ukraine været forbilledlig. Spørgsmålet er blot om der er en exit-strategi, og om der vil blive lejlighed til at beundre de russiske efterretningstjenester for en stabilisering af situationen i Østukraine og en "mesterlig" genetablering af det politiske og økonomiske samarbejde med Vesten ...
 
Tilføj kommentar