politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Så må de bruge trampolin

 
 
Hvis USA vil ramme den russiske raketindustri på pengepungen, så må amerikanerne lære at sende astronauter op med trampolin.


03.06.14
- Hvis de gerne vil rette et slag mod den russiske raketindustris økononomi, så må de jo bruge en trampolin til at sende deres astronauter op til den internationale rumstation. 
Dmitrij Rogozin var i hopla, da han midt i maj bekendtgjorde, at Rusland vil afvikle den internationale rumstation i 2020, på trods af et amerikansk ønske om at forlænge stationens levetid til 2024. Den russiske vicepræmierminister med ansvar for militærindustrien advarede ved samme lejlighed om, at Rusland fremover kun vil levere raketmotorerne NK-33 og RD-180 til opsendelser af civile satellitter. Og endelig truede Rogozin med, at Rusland vil slukke for GPS-stationerne i Rusland, hvis USA ikke giver Rusland lov til at stille stationer op til sit eget positioneringssystem - Glonass - på amerikansk grund.

Upålidelig partner
De russiske skridt et svar på Vestens sanktioner imod centralt placerede politikere i det russiske regime — herunder Dmitrij Rogozin - og skal man tro de russiske medier, vil USA være ilde stedt uden russisk teknologi. De to store spillere i amerikansk rumfart, Orbital Sciences Corporation og United Launch Alliance, er afhængige af russisk-producerede raketmoterer og siden NASA sendte sine rumfærger på pension, er det kun Rusland, der har haft teknologien til at bringe mandskab til og fra den internationale rumstation ISS. Men omvendt ser Rusland ingen anden udvej:  
- Vi føler det meget usikkert at fortsætte med at udarbejde seriøse højteknologiske projekter med en så upålidelig partner som USA, som politiserer alt og alle. De er parat til at risikere perspektivrige projekter, der berører ikke bare USA, men hele menneskeheden, sagde Rogozin.

Retorikken spændt til bristepunktet
Det er imidlertid mere kompliceret end som så. Godt nok har USA som straf for Ruslands annektering af Krim pålagt Dmitrij Rogozin personlige sanktioner, og godt nok har den amerikanske forsvarsminister Chuck Hagel talt for, at man skulle mindske sin afhængighed af de russiske raketmotorer NK-33 og RD-180. Men det er ikke den amerikanske stat, der har bragt en egentlig boykot af russisk rumteknologi på tale, men et privat firma. SpaceX — der nok er mest kendt for sine planer om at oprette en base på Mars - fik i begyndelsen af maj 2014 ved en amerikansk domstol medhold i, at import af russiske raketmotorer var i strid med sanktionerne mod Rusland og mod Rogozin personligt.

når Rogozin nu truer med boykot, så er det i ligeså høj grad fordi, at det snart er sidste chance for at true USA med noget som helst indenfor rumteknologiOverhalet af opkomling
Det amerikanske udenrigsministerium ankede dommen med begrundelsen, at det ikke er bevist, at Rogozin personligt tjener på salget af NK-33 og RD-180. Ugen efter blev forbuddet mod import af raketter hævet, men iagttagere mener, at flere retssager kan være undervejs. SpaceX er nemlig en vigtig konkurrent til Orbital Sciences Corporation, der bruger NK-33 i deres Antares-raket og til United Launch Alliance, der bruger RD-180 i deres Atlas V-raketter — den raket, der siden  SpaceX har selv udviklet tre rakettyper, tre typer raketmotorer og et genanvendeligt landingsmodul, som flere gange har fløjet forsyninger til den internationale rumstation. Ifølge planen skal SpaceX allerede næste år have sin første mandskabsflyvning til ISS.

Sidste chance
Så når Rogozin nu truer med boykot, er det i ligeså høj grad fordi, at det snart er sidste chance for at true USA med noget som helst indenfor rumteknologi. Det russiske forbud mod brug af NK-33 til opsendelse af militærsatellitter vil nemlig næppe være en trussel særligt længe. Motorerne er ikke blevet produceret siden i begyndelsen af halvfjerdserne, da en intern magtkamp i den sovjetiske rumindustri tvang producenten til at ødelægge alle NK-33-motorer. Den ordre blev ignoreret. Da det først i halvfemserne viste sig, at de 30 år gamle motorer var de til dato mest effektive, købte USA et stort parti. En genoptagelse af produktionen har været på tale, men er blevet opgivet. Efter alt at dømme fordi tegninger og knowhow er gået tabt.   

Også et russisk forbud mod at eksportere raketmotoren RD-180 kan hurtigt vise sig overflødigt. United Launch Alliance har motorer nok til de næste to år og firmaet Pratt & Whitney har i princippet licens til at producere dem på amerikansk grund. 

Og hvis alt går vel for den nye dreng i amerikansk rumfart, SpaceX, vil Rusland i fremtiden ikke have meget at presse USA med i rummet.

Hør også: Intet nyt fra vestfronten
 
Tilføj kommentar