politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Gestus til 240 mio

 
 
fremtiden for syriske børn: en russisk-arabisk ordbog.02.06.14
Traditionelt har syriske børn lært fransk fra femte klasse. Siden januar har de kunnet vælge mellem fransk og russisk. Og nu bliver russisk obligatorisk på alle Syriens skoler. Det fremgik på et pressemøde i det russiske parlament i sidste uge. 
- Vi bliver undertrykt i Ukraine, men her har I Syriens eksempel, sagde tidligere præmierminister Sergej Stepasjin - formentligt en henvisning til en ukrainsk lov om at fjerne det russiske sprogs officielle status i en række østukrainske provinser.*
Ved samme lejlighed udtalte Stepasjin, at Syrien altid har været ikke bare Ruslands partner, men «vores sande forpost» i Mellemøsten. 

Hårdt pumpet delegation

Beslutningen om at gøre russisk obligatorisk er tilsyneladende blevet truffet på et møde mellem Syriens præsident Bashar Al-Assad og en russisk delegation den 23. maj. Med i delegationen var Ruslands vicefinansminister, embedsmænd fra ministeriet for økonomisk udvikling og direktøren for den føderale tjeneste for militærteknisk samarbejde.

Kommende valg fuldt ud legitimt
I et interview til avisen Kommersant lagde delegationens leder, vicepræmierminister med ansvar for militærindustrien Dmitrij Rogozin, ikke skjul på, at det var vigtigt for delegationen at besøge Damaskus inden præsidentvalget 3. maj.
- Det (valget, jg) foregår i overensstemmelse med loven og gennemføres indenfor de frister, som er omtalt der.  Jeg forholder mig til de vestlige argumenter om, at Bashar er en tyran og at valget er illegitimt, som jeg gør til spekulationer af den slags som Vesten i den sidste tid tit tyr til, udtalte Rogozin.
Ifølge Rogozin udtrykte Assad interesse for indgå en frihandelsaftale med Toldunionen (Rusland, Hviderusland og Kazakhstan) og forståelse for Ruslands politik overfor Ukraine. Han skal også have understreget, at "det syriske folk forstår, hvordan Vestens handlinger fører til borgerkrig".  

Ifølge Kommersant ser Kreml og det russiske udenrigsministerium ingen alternativer til Bashar al-Asad som præsident i Syrien
Eftergivelse af gæld
Delegationens leder udtalte endvidere, at Rusland fortsat vil sælge Syrien våben i overensstemmelse med FNs bestemmelser.
Indførslen af russisk i de syriske skoler er imidlertid ikke kun en symbolsk tak for russiske våben og den diplomatiske støtte Rusland har vist Syrien i FN, hvor Moskva og Beijing har modarbejdet alle forsøg på intervention i den nu tre år lange borgerkrig. 
Skemaskiftet kunne også hænge sammen med, at Rusland i år tildele Syrien 240 mio euro «til løsning af sociale problemer». Heraf vil €46 blive overført direkte til en konto i den syriske centralbank.  

Symbolsk skemaskifte
Øjensynligt er sandheden faktisk endnu mindre flatterende for både Rusland og Syrien. Og de syriske skolebørn. 
- I praksis er der tale om operation «gæld i bytte for finansiel hjælp» og den kræver ikke penge fra statsbudgettet, det er afbetalinger af syrisk gæld overfor Rusland, som vi ikke har kunnet inddrive i forbindelse med krigen i Syrien. Nu vil de midler, som spares på det syriske budget gå til løsning af sociale opgaver i landet, citerer avisen Kommersant en kilde i delegationen, der var i Damaskus sidst i maj. 

Ifølge Kommersant ser Kreml og det russiske udenrigsministerium ingen alternativer til Bashar al-Asad som præsident i Syrien, derfor knytter man fremtiden for det bilaterale samarbejde til netop hans person. Formodentligt i håbet om, at Syrien en dag vil kunne afdrage sin gæld i andet end symbolsk valuta.

*En lov, som Ukraines fungerende præsident i øvrigt nægtede at underskrive og derfor ikke er trådt i kraft.

Kilder:
Сирийцев научат русскому
Башар Асад по-прежнему уверен в себе
 
Tilføj kommentar