politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Risikabelt russisk kulbrintediplomati

 
 
En kræftramt venezuelansk præsident Hugo Chavez tager imellem to kemobehandlinger imod vicepræmierminister og bestyrelsesformand i det russiske olieselskab Roseneft, Igor Setjin.


13.10.11 Fire mia dollars til indkøb af russiske våben og russiske investeringer i den venezuelanske olieindustri på foreløbigt en milliard dollars. Dét er resultatet efter den russiske vicepræmierminister Igor Setjins nylige besøg i Venezuela. Og det er formodentligt kun toppen af isbjerget. Iagttagere mener, at der foreligger flere økonomiske aftaler, som endnu ikke er kommet til offentlighedens kendskab. 

Umiddelbart ligner det en håndsrækning til det sydamerikanske infant terrible Hugo Chavez, der ligesom Vladimir Putin er på valg næste år. Chavez er i færd med at etablere en national koalition mod "slangereden" af oppositionelle kræfter frem mod præsidentvalget næste år. Putin stillet sig i spidsen for Den alrussiske folkefront, som skal udgøre avantgarden i magtpartiet Forenet Rusland. Fronten skal sikre partiet magten ved parlamentsvalget i december og køre Putin i stilling til præsidentvalget i marts 2012. Chavez har i flere omgange ændret forfatningen, styrket præsidentembedet, forlænget valgperioden og senest gjort det muligt for præsidenten at sidde i mere end to perioder. I Rusland er præsidentens beføjelser også blevet væsentligt udvidet ved en de facto afskaffelse af direkte valg til guvernørposter og valgperioden er også blevet forlænget. 

Kæmpe risiko
Der er dog næppe tale om en vennetjeneste, når vicepræmierminister Setjin har den store tegnedreng fremme i Caracas. Analytikere mener, at der ligger helt andre kolde pekuniære kalkyler bag Setjins lynvisit. Nærmere bestemt skal Kremls handlinger ses i lyset af Chavez' kræftsygdom og det forestående præsidentvalg. Chavez har modtaget fire kemokure i Cuba og virker ikke længere uovervindelig. Og der er ingen garanti for, at nye magthavere vil overholde aftaler indgået med Rusland. Mens lillebror Hviderusland stormer frem på det Venezuelanske marked, består storebror Ruslands engagement i landet i høj grad af hensigtserklæringer om samarbejde indenfor våben- og energiteknolgi. Og i høj grad aftaler indgået af Chavez personligt. Til avisen Kommersant udtaler en ikke navngiven kilde i den russiske regering: "Vi skal nå at få en aftale omkring vores vores projekter i stand, mens der stadig står en sådan ven af Rusland ved roret i Venezuela."Hvis Chavez går, vil der overgå vores megaprojekter samme skæbne, som der gjorde i LibyenDet er næppe noget tilfælde, at det blev Igor Setjin, der i al hemmelighed blev sendt til Caracas, mens Chavez var i byen mellem to kemo-kure. Venezuela har verdens største kendte oliereserver og Setjin er bestyrelsesformand i det statsejede olieselskab Rosneft, der sammen med fire andre russiske olieselskaber har investeret omkring en halv milliard dollars i brønden Junin-6. Den er del af det gigantiske Orinoco felt, der menes at rumme 1300 mia tønder olie. Ifølge den russiske energiminister Sergej Sjmatko vil det kræve investeringer på op mod 20 mia dollars at udvinde de 53 mia. tønder olie under Junin-6. Under Igor Setjins besøg i Caracas blev der ydermere indgået en aftale mellem Rosneft og dets venezuelanske pendent PDVSA om det ligeså store oliefelt Carabobo-2. 
Også den russisk atomindustri og gasmonopolet Gazprom har interesser i Venezuela. Atomindustrien har truffet aftale opførsel af et atomkraftværk med en kapacitet på 2400 megawatt, og gasfelterne ved Blanquilla Est og Tortuga udgør 
efter sigende Gazproms største udenlandske investering nogensinde.

"Hvis der sker et magtskifte i Venezuela og den provestlige opposition danner regering, kan Rusland miste disse kontrakter," udtaler partner i RusEnergy Mikhail Krutikhin til Kommersant. 
"Førhen var oppositionen i Venezuela splittet og deres ledere konstant oppe at toppes ligesom Kasjanov og Nemtsov (...) Men nu finder de sammen," siger Krutikhin med henvisning til den pagt, som oppositionen indgik den 26. september om at stå sammen mod Chavez op mod præsidentvalget. 
Der er udbredt enighed om, at Rusland løber en kæmpe risiko. Vicedirektør for det venezuelansk-russiske handelsråd Vladimir Semago udtaler til Kommersant:
«Hvis Chavez går, vil der overgå vores megaprojekter samme skæbne som der gjorde i Libyen.»

Første afdrag: anerkendelse af Sydossetien
Et magtskifte i Venezuela vil ikke kun ramme Ruslands olieindustri. Næst efter Indien er Venezuela den største aftager af russisk militært isenkram. Landet menes at have modtaget og bestilt våben for et sted mellem seks og syv mia dollars. Indtil videre har Rusland ikke fået anden betaling for disse leveringer end en anerkendelse af Sydossetien, som verdenssamfundet stadig anser som en del af Georgien. Der er udbredt frygt for, at militæret under en anden præsident vil foretrække vestlige våbenleverandører. En regeringskilde siger til Kommersant: 
«Chavez er vores partner, derfor er det i Ruslands interesse at støtte hans regime. Oliepengene kanaliserer han ud i sociale programmer, så vi kan på venskabelig vis støtte ham i det militærtekniske arbejde." 

Endelig har Igor Setjin måske villet fastholde Chavez på løfter om, at trække venezuelanske aktiver ud af amerikanske og europæiske banker og investere dem i russiske og kinesiske pengeinstitutter. I august påstod parlamentsmedlemmet Julio Montoya at være i besiddelse af et dokument udfærdiget af det venzuelanske finansministerium og nationalbanken, der anbefalede en en sådan overførsel. Argumentet skulle være en frygt for, at Vesten vil indefryse de venezuelanske olietrilliarder. Landets guldreserver skal efter sigende udgøre 365,72 tons eller 18.294 mia dollars, hvoraf godt halvdelen står i udenlandske banker. 
Tidligere på året har Chavez ydermere foreslået at etablere en "organisation for oliegiganter", der blandt andet skulle tælle Rusland. Venezuela var blandt de OPEC-medlemmer, der i foråret stemte imod at øge produktionen for at give verdensøkonomien et pusterum og Rusland har traditionelt heller ikke været imødekommende for sådanne ønsker. 

Kilder:
Все системы работают нормальноRussia and Venezuela sign nuclear power and oil deals ,
Венесуэла резервируется в России, Dip. Julio Montoya denuncia traslado de Reservas Internacionales a China, Rusia y Brasil (Documento), Уго Чавес отправляется на предвыборный фронт, Уго Чавеса вырывают из руки Москвы, Venezuela y Bielorrusia elevarán producción en la faja, Уго Чавес дает вице-прием, Риско-премьер РФ, Eni, Chávez lanza idea de crear "organización de gigantes petroleros", 6% от Венесуэлы

 
Tilføj kommentar