politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

ApS Sølyst Inc.

 
 
 
Den beskedne start. Sommerhusandelsforeningen ved Komsomolskij-søen.


Store dele af Ruslands magtelite kan spores tilbage til en haveforening ...

31.12.14
Der var en gang en sommerhusandelsforening. Der var 8 andelshavere: Vladimir S, Vladimir P, Vladimir J, Jurij, Viktor, Nikolaj samt de to brødre Sergej og Andrej.
Da sommerhusandelsforeningen «Ózera» - eller «Sølyst» - blev stiftet i 1996 ved bredden af Komsomolskij-søen øst for Sankt Petersborg var disse otte mænd embedsmænd og forretningsfolk i fyrrene på vej op i det russiske samfund:
- Vladimir S havde stiftet firmaet Inform-Futur, der blandt andet byggede kontorer til udenlandske virksomheder.
- Vladimir J sad i bestyrelsen i aktieselskabet Det internationale selskab for forretningssamarbejde.
- Vladimir P arbejde i bystyrets styrelse for tiltrækning af udenlandske investeringer.
- Nikolaj var Siemens lokale repræsentant i Sankt Petersborg.
- Viktor var generaldirektør for banken Rossija samt vicedirektør for Sankt Petersborgs «Center for perspektivrige teknologier og opfindelser».
- Jurij var direktør for selvsamme center.
- Brødrene Andrej og Sergej var henholdsvis generaldirektør for «Den regionale fond for videnskabelig-teknisk udvikling i Sankt Petersborg» og direktør for firmaet Tekhnoeksan, der eksporterede videnskabeligt udstyr og know-how.

Her går det ufatteligt godt
De otte andelshavere var således allerede godt i vej. Men snart skulle det snart gå dem endnu bedre. Få måneder efter foreningens oprettelse blev Vladimir P nemlig hentet til Moskva, hvor han langsomt begyndte at arbejde sig op. Snart blev han leder af præsidentadministrationen og chef for præsidentadministrationens revisionsorgan. Så blev han direktør for det russiske efterretningsvǽsen FSB og efter tre år - i 1999 — blev han først sekretær for det russiske sikkerhedsråd og så præmierminister. Og nytårsaften 1999 bekendtgjorde en syg og fordrukken præsident Boris Jeltsin, at han trådte af og overlod præsidentembedet til den unge Vladimir Putin.


To af Ruslands rigeste mænd, Arkadij Rotenberg og Gennadij Timtjenko, er interessant nok også Putins vennerScoop
Putin nærede et inderligt had til den kreds af oligarker, der havde sikret sig de saftigste lunser af det sovjetiske fallitbo i Jeltsin-tiden, og under sine første år ved magten rekrutterede han primært folk, som han kendte personligt. Det kom de øvrige andelhavere til gode.
Vladimir J (Jakunin) blev viceminister for transport og senere chef for Ruslands største virksomhed målt på ansatte, nemlig de russiske jernbaner, der beskæftiger omkring 900.000 russere.
Andrej (Fursenko) blev først viceminister for industri, forskning og teknologi, var siden minister for uddannelse og videnskab. Hans lillebror Sergej Fusenko blev bestyrelsesformand for fodboldklubben Zenit og haft diverse poster i gaskoncernen Gazprom.
Vladimir S (Smirnov) blev direktør for Tekhsnabekspoert (eller bare Tenex) som sidder på et sted mellem 35 og 50 procent af den globale handel med beriget uran.
Jurij (Kovaltjuk) blev bestyrelsesformand og hovedaktionær i banken Rossija og medejer af
Nationalnaja Media Gruppa, som ejer blandt andet REN TV, Russisk TV1, TV5 og avishuset Izvestija.
 
 
Ifølge lokalbefolkningen i Gelendsjik ved Sortehavet tilhører paladset i byens udkant Vladimir Putin.


Nikolaj (Sjamalov) fik 10 procent af aktierne i banken Rossija og gik med i investeringsselskabet Rosinvest, der blandt andet har bygget det såkaldte «Putins palads» nord for Sotji.
Viktor (Mjatjin) blev først generaldirektør for banken Rossija og siden leder af bankens datterselskab, investeringsselsselskabet Abros.

De nye oligarker
De otte stiftere af ApS Skovlyst har for længst forladt de små sommerhusgrunde omkring Komsomolsøen og købt sig dyre villaer og sommerhuse på nogle af Ruslands mest eksklusive adresser.
Ikke desto mindre udgør de tidligere andelshavere stadig stammen i Ruslands magtelite sammen med venner og famlie til mænd og kvinder, som Putin har arbejdet sammen med i sin tid i Sankt Petersborgs bystyre og i KGB. Fx har chefen for verdens største olieselskab Rosneft Igor Setjin og chefen for verdens største gasselskab Gazprom, Aleksej Miller, arbejdet sammen med Vladimir Putin i Sankt Petersborgs bystyre. Og det samme gælder chefen for  chefen for Ruslands største bank Sberbank, German Gref, Ruslands præmierminister Dmitrij Medvedev, formanden for underhuset Sergej Naryshkin og sportsminister Vitalij Mutko. To af Ruslands rigeste mænd, Arkadij Rotenberg og Gennadij Timtjenko, er interessant nok også Putins venner.


Siden midt i november har det russiske aktiemarkeds samlede værdi været mindre end Apples og siden midt i december mindre end Microsofts
 ApS Sølyst Inc.
Putins opgør med Jeltsintidens oligarker lykkedes lykkedes for så vidt, at alle illoyale oligarker er sat ud af spillet. Men hvad der måske til at begynde med var en nødvendighed for Putin-  nemlig at indsætte betroede folk på nøgle poster — er blevet en vane. Der bliver stadig i høj grad rekrutteret loyale bureaukrater fra statsapparatet til erhvervs
livet og nepotismen har spredt sig ned i systemet. Nullernes reformer er gået i stå og Rusland rangerer i Transparancy Internationals opgørelser over korruption på linie med lande som Nigeria og Uganda. Putin har på basis af Aps. Skovlyst reelt skabt sin egen klan af oligarker. Ikke just i andelstankens ånd. Og tilsyneladende heller ikke videre sundt for den russiske økonomi.Siden midt i november — efter kun tre måneder med vestlige sanktioner og lave oliepriser -  har det russiske aktiemarkeds samlede værdi været mindre end Apples - og siden midt i december mindre end Microsofts.

Foreløbigt er flertallet af russere dog optaget af deres egne problemer, og mange overbeviste om, at Ruslands økonomiske uføre skyldes et fjendtligt indstillet Vesten. Ikke at Rusland incorporated bliver drevet af bestyrelsen i en haveforening.


Kilder:
Kooperativ Ozera
Vladimir Smirnov

Vladimir Putin
Nikolaj Sjamalov
Vladimir Jakunin
Jurij
Kovaltjuk
Viktor Mjatjin
Banken Rossija

 
Tilføj kommentar