politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Gud, zar og fædreland

 
 
Brandattentat på biograf i Jekaterinburg. Skærmbillede.


Ny film om den helgenkårede tsar Nikolai den anden vækker vrede blandt russisk ortodokse aktivister. En kæde af brandattentater og bombetrusler rejser spørgsmålet, om Rusland har fremavlet sine egne højreorienterede ekstremister

29.09.2017 De kornede optagelser fra overvågningskameraerne ligner scener fra en utroligt dårlig film. En varevogn er i sneglefart er på vej henover en flisebeklædte plads op mod biograf Kosmos i Jekaterinburg. Den forcerer tre trappetrin og kører så, med måske ti km/t, ind i facaden på biografen. Chaufføren stiger ud af varevognen. En mand kommer ind i billedet som for at sige til ham, hey, hvad har du gang i, dit fulde spektakel? Men så springer han pludselig tilbage og løber ud af synsfeltet. To sekunder senere forstår man hvorfor. Chaufføren kaster noget ind i kabinen, og varevognen eksploderer i en ildkugle.

Det er tidlig morgen den fjerde september 2017. Da brandfolk nogle timer senere får ilden under kontrol, viser varevognen sig at indeholde benzindunke, brænde og gasflasker, der heldigvis ikke er eksploderet. Gerningsmanden bliver få timer senere anholdt på et hospital, hvor han har henvendt sig for blive behandlet for sine brandsår. I optagelser fra skadestuen virker manden fuld eller påvirket. Hans ansigt er oppustet og han taler usammenhængende. Det kommer frem, at den tiltalte Denis Murasjóv har været eftersøgt siden 2015, da han blev meldt savnet. Ved det første retsmøde i sagen rejses, der en straffesag efter en paragraf om brandstiftelse, men Murashev bliver også indstillet til en mentalundersøgelse.

Fornuft og følelse
Men - hvis nogen havde ønsket at parkere sagen som en sag om en småtosset pyroman - så lykkes det ikke. På et pressemøde samme dag taler Jekaterinburgs uafhængige borgmester, Jevgenij Rojzman, om terror og kæder angrebet sammen med den omdiskuterede film, Matilda.
Filmen, der endnu ikke har haft præmiere, handler om den sidste russiske zars romantiske forhold til den borgerlige polske ballerina Matylda Krzesińska først i 1890erne. Efter traileren at dømme tegner instruktøren Aleksej Utjitjel et billede af en ung, følsom tronarving, der tvinges væk fra den unge polske ballerina og ind i et fornuftsægteskab med den tyske prinsesse Aleksandra.
- Du må se at få hovedet ud af din ballerinas skørter, siger Nikolajs mor, danskfødte kejserinde Maria Fjodorovna i traileren og på et tidspunkt lyder det fra Nikolajs far:
- Du har krav på alt. Undtagen kærlighed. 

 
 
Scene fra filmen Matilda. Skærmbillede fra traileren.Kødelig og dødelig

Tsar Nikolaj bliver med andre ord fremstillet som en underkuet søn, en almindelig dødelig. Og kødelig. Det er i nogle ortodokse russeres øjne intet mindre end helligbrøde. Ifølge dem led Nikolaj sammen med hele sin familie martyrdøden, da han i 1918 blev henrettet og kasten i en brønd udenfor Jekaterinburg. I år 2000 blev hele tsarfamilien officielt helgenkåret af den russisk ortodokse kirke.

I næsten et år har den tidligere statsanklager på Krim og nu medlem af det russiske underhus, Natalja Poklonskaja været bannerfører for at få filmen forbudt. Hen over sommeren har der primært været tale om fredelige bønnemøder mod filmen og trusselsbreve stilet til de biografer, der har tænkt sig at vise den.
Hvis Dmitrij Murasjov virkelig har villet sprænge biografen i Jekaterinburg i luften pga. filmen er det en eskalering af konflikten. Russiske journalister kaster sig derfor ud i research og finder blandt andet frem til et tv-interview med Murasjev i Tjumen i Sibirien.
På optagelserne fra juli er det en hel anden Dmitrij Murasjev man ser. Energisk og veltalende. Han har har en badge med Nikolaj den anden på brystet. Faktisk har han med sin kosakuniform og med sit lyse overskæg en slående lighed med netop tsar Nikolaj.
 
 
Denis Murasjov under et interview i juli. Skærmbillede.

- Jeg havde læst på nettet, at her skulle være en demonstration mod Matilda, den her fordømte film. Og så tog jeg afsted med det samme. Jeg er glad at der mødt så mange af mine åndsfæller op. Monarkister. Det kunne være rart, hvis der var endnu flere, men nu er der dem, der er.

- Jeg rejser hele tiden rundt til korsprocessioner. Jeg har været overalt i Rusland. I Rusland har der i den senere tid rejst sig en monarkistisk ånd. En agtelse for zar-familien. Og lige nu er vi monarkister forbundet af et fælles onde. Den her – undskyld udtrykket – gang porno, som snart får præmiere. Vi bør kæmpe med dette onde sammen. Skulder ved skulder. Mod ham her, Utjitjel. Han kan tage sin film og tage … til Sydpolen og … og vise sin film til noen pingviner. Han sku tage og forlade Rusland med sin film, rasede Murasjov i juli.

Selvtægt og trusler
De følgende dage bliver det klart, at ildspåsætteren Denis Murasjóv ikke er en enlig svale. Der bliver begået brandattentater mod filminstruktør Aleksej Utjitels studie og mod hans advokats kontor. Den tolvte september melder Ruslands største biografkæde ud, at den ikke vil vise Matilda og næste dag lægger telefontrusler skoler, banegårde og indkøbscentre øde i flere russiske storbyer.
Den fjortende september bringer internetmediet Meduza et interview med lederen af en organisation de færreste har hørt om: Kristen stat – helligt Rusland.
- Det er vanskelige tider for Rusland, for ortodoksien, for det russiske folk. Der er meget få, viser det sig, forsvindende få ortodokse, sande ortodokse mennesker (…) Ortodoksi er ikke bare omfavnelser og kys, det er ikke kun bøn og venlige ord. Ortodoksi det er også krig. Mod ondskaben, udtaler lederen af ”Kristen stat - helligt Rusland” Aleksandr Kalinin til Meduza.
Til TV-stationen Dozhd udtaler han, at paragraffen om fornedrelse af religiøse følelser, er den eneste paragraf i den russiske straffelov, som man bør tage alvorligt.
Ifølge Kalinin er det hans ortodokse brødre og søstre, der stor bag telefontruslerne mod banegårde og skoler over hele Rusland og han vedkender sig at have sendt trusselsbreve til biograferne.
- Vi har ladet dem forstå, at vi er her og at de ikke bør provokere unødigt, siger Kalinin til Dozdh, der nogle få dage senere bliver anholdt.

Orkestreret ortodoks opstandelse?

I Ruslands kreml-kritiske medier har man diskuteret, hvorfor der skulle brandattentater og bombetrusler til, før man greb ind overfor den fundamentalistiske ortodokse organisation – hvorfor ortodokse aktivister tilsyneladende har fået langt længere snor end muslimske aktivister. Hizb ut-Tahrirer forbudt og Islamisk stat er selv sagt også. Pussy Riot fik to års fængsel for at danse i en kirke. En youtuber fik tidligere på året tre års betinget fængsel for at spille pokemon go i en kirke, og det danske Jehovas vidne Dennis Kristensen sidder på femte måned varetægtsfænglet i Rusland tiltalt efter ekstremismeparagraffen. Samtidigt har ortodokse fundamentalister har i årevis truet kunstnere med selvtægt og hærget udstillinger og arrangementer uden at der er blevet grebet ind.

Flere spørger sig selv, om Kreml har fremavlet sine ortodokse ekstremistister. Nej, mener Sergej Khudiev, kommentator ved den nationalitiske avis Vzgljad. Han anser den seneste tids radikalisering som den landflygtige oligark Mikhail Khodorkovskijs værk. Jo, mener Oleg Kasjin kommentator ved praktisk talt alle kremlkritiske russiske medier. Han overlevede i 2010 mirakuløst et ekstremt voldeligt overfald, et overfaldet han mener var bestillingsarbejde. Og det er hele hysteriet omkring Matilda også, mener han.
- Jo højere bølgerne går omkring filmen Matilda, desto mere ligner det en provokation og endda en dårlig en af slagsen når man forsøger at få Poklonskaja og diverse tvivlsomme personager til at tage sig ud som en ukontrollabel mørk middelalder. Det er ikke mørk middealder, det er polittekhnologija, udtalte Kasjin i sit program på TVRAIN. Kasjin mener, at formanden for det russiske underhus, Vjatjeslav Volodin, der forsøger at lege spindoktor ved at orkestrere de ortodokse følelser.

Ifølge internetmediet Meduza er der i tidsrummet 11.-25. september blevet indtelefoneret 1203 anonyme bombetrusler i 45 af ruslands 50 største byer. 470.000 er blevet evakueret i kortere eller længere tid og udgifterne løber ifølge det russiske civilforsvar op i 1 mia rubler svarende til 100. mio kroner. Hvis nogen kan tage telefonen og bringe hysteriet til ophør, var det måske på tide at gøre det. Nu.ORTODOKS EKSTREMISME - TIDSLINIE

2000 Aleksandr Sysojev dræber flere politifolk i forsøget på at trænge ind på et våbenlager for at starte et oprør mod ”den zionistiske regering”.

2003 Ortodokse aktivister stormer og smadrer en udstilling af ”Pas på! Religion!”. De ansvarlige bliver anholdt, men senere erklærer en domstol anholdelserne for ulovlige.

2006 Tre medlemmer af den ortodokse organisation ”Spas” (frelse) bringer en bombe til sprængning på Tjerkisov-markedet i Moskva, hvor indvandrere fra Kaukasus og Centralasien faldbyder deres varer. 14 bliver dræbt. ”Spas” menes indtil da, at have stået bag ni bombesprængninger.

2009 Den 17-årige ikon-maler Artur Ryno og fire andre neonazister lange fængselsstraffe for drab på nitten gæstearbejdere. Ifølge de anklagede selv, har de dræbt 37 gæstearbejdere. Dommeren i sagen bliver senere likvideret af en tidligere voldelig foldboldfan og medarbejder i det russiske efterretningsvæsen, FSB.

2013 Den ultra-ortodokse homofobiske organisation ”Sorok sorokov” stiftes. Organisationen støtter aktivivt opførelsen af nye kirker, og sender penge og frivillige til krigszonen i det østlige Ukraine. Organisationen bidrager til patriark Kirills personlige livvagt.

2017 31. august Brandattentat mod instruktørens studie.

2017 4. september Den ortodokse aktivist Denis Murasjov kører en varevogn fyldt med benzindunke og gasflasker ind i en biograf i Jekaterinburg, sandsynligvis for at forhindre filmen Matilda i at få præmiere.

2017
11. september
To biler sættes i brand udenfor den bygning, hvor instruktørens advokat har kontor.

2017 12. september Den største russiske biografkæde meddeler, at den ikke vil vise Matilda.

2017
12. og 13. september
Der indtelefoneres bombetrusler mod skoler, indkøbscentre og banegårde i flere russiske storbyer.

2017
23. september
lederen af "Kristen Stat – Helligt Rusland" bliver anholdt.


Kilder:
- Крупнейшкая сеть российских кинотеатров отказалась от показов Матильды
- В России впервые после запрета «Свидетелей Иеговы» арестован ее представитель
- Поджигателя екатеринбургского кинотеатра разыскивали родственники
- Поджигатель екатеринбургского кинотеатра — о фильме «Матильда». Видео


Teksten er oprindeligt skrevet til episode 56 af podcasten Intet nyt fra vestfronten.
 
Tilføj kommentar