politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Shitstorm

 
 
Vladimir Solovjov i studiet. Skærmbillede.


Lort. Der bliver ikke sparet på de fækale metaforer i bagateliseringen af de unge russeres protest

10.07.17 Mudderkastning
- Har du lagt mærke til, hvem der møder op til de demonstrationer? De har alle sammen en telefon. Det er den gyldne ungdom, siger journalist Vladimir Solovjov siddende henslængt i sin lænestol i studiet på Vesti FM.
- De er alle sammen smarte i tøjet, svarer hans medvært.
- Og hvorfor er de smarte i tøjet? Fordi det er børn af dem, der tager mod bestikkelse. Det er børn af dem, som kampen mod korruption har taget røven på, nogle af deres forældre sidder sikkert allerede i fængsel eller har fået en betinget dom. Nogle har en sag hængende over hovedet, nogle har fået et skævt indtryk af staten.

Før var de ved magten, nu er de røget ud. Før levede de det søde liv og stjal med arme og ben. Nu går den ikke længere, og deres små pus er rystede. Og det skal man selvfølgelig give Putin skylden for, ikke sine egne forældre. Det er den gyldne ungdoms oprør. Og det viser sig, at Navalnyj er ikke imod Putin! Navalnyj har vendt sine bærme mod folk, siger den 53-årige Solovjov og tager sin telefon frem.

- Lad os regne på, hvor mange han fik på gaden denne nedrige Poligrafytj, siger Solovjov, en henvisning til Poligraf Poligrafovitj Sjarikov - det væsen, professor Preobrasjenskij i romanen Hundens hjerte skaber ved at indoperere hypofysen fra en vaneforbryder i hjernen på en herreløs hund.

- Lad os sige, at der var 5000 (på Sakharov Prospektet, jg) og 260 på Tverskaja (gaden, jg). Kan man det, spørger Solovjov.
- Lad os sige det, ja, siger hans medvært.
- Det giver ... hele 1,9 procent. Dvs de evige to procent lort. Og de her evige to procent lort tror at de bestemmer? Tror de, at de skal have lov til at øde festdagen for folk? Tror de her to procent lort, at de har ret til at forklare nogen som helst her i Moskva noget som helst? De gik ikke ud mod Sobjanin, ikke ud mod Putin. De gik mod folket, sagde Solovjov i direkte radio den 14. juni, to dage efter demonstrationerne.

15 procent lort …
Den systemtro journalists sprogbrug rejste et ramaskrig på de sociale medier. Da chefen for det statslige meningsmålingsinstitut VtsIOM, Valerij Fjodorov gæstede den kremlkritiske tv-station TV RAIN bad studievært Anna Nemzer ham kommentere Solovjovs udtalelse.
- Jeg har to svar. Det første er min egen holdning, og det andet … ja, De har vel ikke inviteret mig i studiet som en farverig kunstnerisk figur, en nok snarere som leder af en af de førende. meningsmålingsinstitutter. Min egen holdning er, at der er langt mere af dette — undskyld udtrykket — «lort», svarer Valerij Fjodorov.

Studeværten spørger, om han med «lort» mener, de folk, der går på gaden og protesterer.
- Nej, jeg mener bare, at et ret stort antal mennesker engagerer sig i debatten om Ruslands skæbne uden at være bekymret over denne skæbne. Det er folk, som ikke har nogen kærlighed til vores fædreland, det er folk som ikke har noget ønske om at gøre det bedre, det er folk, som altid er parate til at kritisere, protestere, med grund og uden grund, hvad enten det berører dem eller ej. Jeg mener at der er langt flere af den slags mennesker. Det er skidt. Men de findes og de er og bliver borgere i Rusland. Mange af dem i hvert fald for man kritiserer fra andre lande, alt i mens de bedyrer, at de ikke kan bære det og at de ikke kan tie, udtalte Fjodorov, der mener, at andelen af dette «lort» - af russere, der forholder sig kritisk til regimet - snarere ligger omkring 15 procent af den russiske befolkning.

 
 
Chef for det statslige meningsmålingsinstitut VTsIOM, Valerij Fjordorov. Skærmbillede fra TV RAIN.


… 100 procent diskurs
Direktøren mener imidlertid ikke, at der er blevet flere utilfredse borgere. At så mange erklærer sig parate til at demonstrere, skyldes ifølge Fjodorov blot, at nyhedsbilledet har ændret sig.
- I tre år har der ikke været nogen protester, og folk har ikke fået information om dem, har ikke tænkt at sådanne protester varmulige og de har da slet ikke tænkt over, at de selv kunne gå til nogen. Det er helt normalt. Og så snart det sket, så snart protestretorikken dukkede op i mediebilledet, så snart der dukkede figurer op dukkede også fornemmelsen op, at disse protester kunne finde sted og finder sted og der dukkede flere op af dem, der siger «ja selvfølgelig møder jeg op og udtrykker min protest». Men det betyder som tidligere nævnt ikke, at de så også møder op og udtrykker denne protest, sagde Fjordorov og understregede, at antallet af aktive demonstranter ikke er steget, der er blot blevet lidt flere unge mennesker, som sociologen ikke ikke tilskriver nogen som helst form for politisk indsigt.

Adrenalin, ikke ideologi
- Det er herlige unge mennesker, det er vores børn. Jeg har selv en datter på den alder. De er fulde af idealistiske forestillinger og drømmerier. På nogle områder er de mere erfarne end vi, men når det kommer til politik er de — undskyld udtrykket — runde nuller. De har ingen erfaring, ingen viden, og ren grød oppe i hovedet, siger Fjodorov.

- De har en lavere risikotærskel end den ældre generation. Den ældre generations risikotærskel hænger sammen med, at vi alle har gennemlevet halvfemsernes traume, og vi ved, hvad en rystelse af den politiske stabilitet kan føre til. Disse unge har ikke denne traumatiske erfaring. Og i et eller andet omfang gud ske lov for det, man må håbe, at de alrig vil få en sådan erfaring. Men de har en fuldstændig anderledes tilgang. De tænker, pyt, nu smider vi det hele, nu ændrer vi det. Værre kan det umuligt blive, det kan kun blive bedre, siger Fjodorov, der mener, at det primært er unge mennesker med behov for et adrenalinsus, der deltager i ikke lovligt anmeldte demonstrationer.

Efter Krim ophørte Putin med at være politiker, han blev en historisk figur på niveau med Winston Churchill.
Valerij Fjodorov.
Præsident højt hævet over politik
Ifølge direktøren for VTsIOM er der nemlig kun ganske få unge, der er villige til at spille hasard med Ruslands skæbne, som direktørne forbinder med én person.
- Der er én figur, som står i centrum, i spidsen for al vores politik, Vladimir Putin og at udvise utilfredshed med hans kurs, hans politik og hans person har i hvert fald de sidste tre år været et absolut tabu for et absoulut flertal af russerne. Årsagen er kendt af alle — Krim og alt hvad der er forbundet hermed. Efter det ophørte Putin med at være politiker, han blev en historisk figur på niveau med Winston Churchill, Peter Stolypyn og så videre. At kritisere en figur af et sådant format, ud fra et eller andet problem, at mit faldefærdige hus ikke bliver byfornyet, at jeg ikke fik lov, at mit hus ikke var med i afstemningen og så videre og så videre — det er stadig noget som kun de færreste få sig selv til, sluttede Valerij Fjodorov.
 
 
 
Vladimir Solovjov med sin fortjenstmedalje. Foto: wikipedia.


Systemets mænd
Vladimir Putin overrakte i 2013 Vladimir Solovjov en fortjenstmedalje. Herudover han han modtaget venskabsordenen og 22. april 2014 — da den russiske propandakrig omkring Krim var på sit højeste, modtog han en medalje for «høj grad af professionalisme og objektivitet i dækningen af begivenhederne i republikken Krim».

Valerij Fjodorov har også modtaget venskabsmedaljen, ordenen for «fortjenster for fædrelandet af anden grad» og fik i 2008 den centrale russiske valgkommissions fortjenstmedalje for «aktiv deltagelse i og væsentlig hjælp til afholdelse af præsidentvalget».

 
Tilføj kommentar