politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Rusland: Klimaforandringer får huse til at synke i jorden

 
 
Klimaforandringerne i klodens polaregne skaber store problemer.


23.02.07
Huse synker i jorden, træer vælter, øer og søer forsvinder. Det er realiteten i klodens polaregne i dag, hvor man flere steder har oplevet temperaturstigninger på over tre grader. De steder, hvor det har trukket gennemsnits­temperaturen op over nul, har det i bogstavelig forstand sat jorden i bevægelse. Det gælder ikke mindst i Rusland, der råder over jordens største tundraområder.

At permafrost smelter er ikke nyt. Om sommeren tør overfladen – det såkaldte aktive lag – altid i et eller andet omfang. Af samme grund står bygninger og andre konstruktioner normalt på pæle fast forankret i permafrosten neden­under. Men de stigende temperaturer gør, at det aktive lag bliver tykkere og tykkere.

Jagtmarker bliver til sumpe
Huse synker i jorden, træer vælter, øer og søer forsvinder. Det er realiteten i klodens polaregne i dag, hvor man flere steder har oplevet temperaturstigninger på over tre grader. De steder, hvor det har trukket gennemsnits­temperaturen op over nul, har det i bogstavelig forstand sat jorden i bevægelse. (...)
 
Tilføj kommentar