politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Strømudfald mellem brødre


30.06.11
Den 29. juni betalte det hviderussiske energiselskab Belenergo første afdrag på sin 300 mio kroner store elregning hos sin russiske russiske modpart Inter RAO EES. Natten til den 30. juni blev leverancerne over den hviderussiske grænse genoptaget.    

De blev indstillet d. 27. juni, da et russisk ultimatum udløb. Belenergo havde gennem hele juni bedyret, at selskabet lå inde med de nødvendige midler, men ikke havde tilladelse til at købe tilstrækkeligt megen hård valuta til at effektuere betalingen. Først den 27. juni fik selskabet den nødvendige tilladelse. Dermed er den russisk-hviderussiske elstrid bilagt for en tid. Den har ulmet siden 2009, da Hvideruslands præsident Lukasjenko forlangte, at det russiske elselskab Inter RAO EES skulle betale 2,5 gang mere for at bruge det hviderussiske elnet. Det afviste det russiske firma, hvorefter Lukasjenko truede med at opsige toldunionen med Rusland. Parterne nåede i februar 2010 til enighed om transitpriserne, men pga. tekniske problemer faldt den faktiske eksport af el gennem Hviderusland.
 
 
Rusland og Hviderusland har på papiret kurs mod en stadigt tættere union. Uofficielt er følelserne ikke så varme.


I marts 2010 tilbød Inter RAO EES at yde lån til et planlagt atomkraftværk mod at der blev stiftet et fælles russisk-hviderussisisk forsyningsselskab. Hviderusland afslog tilbuddet, hvorefter atomkraftværketsprojektet blev henlagt på ubestemt tid.  Hviderusland og Rusland indgik i 1997 en told- og forsvarsunion, som med tiden også skulle udvides til en egentlig politisk union. Det er dog blevet ved snakken. Især på energiområdet kniber med med broderskabsfølelserne. Nok er Moskva interesseret i have en østvendt forbundsfælle i Minsk, men hviderusserne skal betale for energien, hvilket lillebroderen i unionen får sværere og sværere ved. Hvideruslands økonomi er stadigt domineret af store statsmonopoler, som russiske og vestlige kræfter gerne vil have del i.

Præsident Lukasjenko har indtil nu haft stor opbakning til sin antikapitalistiske linie, men den økonomiske krise i landet har fået usædvanligt mange hviderussere på gaden i tavse protestdemonstrationer. Tiden vil vise, om de hviderussiske monopoler vil holde stand mod den folkelige modstand - og mod de store økonomiske interesser i vest og i øst.