politik
политика
økonomi
экономика
energi
энергия
kultur
культура
 

Forskning i frit fald

 
 
Forskningen og innovationen har svære kår i Rusland. Her er det Proton M-raketten, som er udviklet sidst i havlfjerdserne.


24.06.15
66 procent eller 11,2 millarder kroner. Så meget er tilsyneladende forsvundet ud i den blå luft for det russiske rumfartsagentur Roskosmos sidste år. Det fremgår af en rapport udarbejdet af den russiske rigsrevision. Ser man udelukkende på agenturets forskningsmidler ser det endnu værre ud. Her fandt rigsrevisorerne ikke tilfredsstillende dokumentation for, hvordan 8,7 mia (89 procent) ud af de afsatte 9,8 mia var blevet anvendt.

Fordums storhed
Rigsrevisionens rapport bekræfter, hvad man har hørt i kulisserne længe, nemlig at korruptionen indenfor den russiske forskningsverden er enorm. Det er foruroligende af flere årsager. Det udsulter langsomt grundforskningen, men på længere sigt kan det også forringe den russiske økonomis muligheder for at komme ud af sin store afhængighed af indtægter fra olie og gas.
Bortset måske fra den russisk udviklede Yotaphone, der som den første er udstyret med to skærme — en almindelig strømslugende AMOLED-skærm på forsiden og en super-økonomisk e-ink-skærm på bagsiden — så er det så som så med innovationen i den russiske industri.

Frit fald
Hvad angår den russiske rumindustri, så er Amerikansk og europæisk rumfart ganske vist stadig meget afhængig af Roskosmos, men de raketter man leverer er mestendels udviklet i tresserne og halvfjerdserne. Enkelte rakettyper produceres slet ikke mere, fordi ingeniørerne er gået på pension og al know-how er gået tabt. - Det er måske et tilfælde, men indtil videre har 2015 været et anno horribilis for Roskosmos  -
kun syv ud af agenturets ni satellitopsendelser er gået godt.
Den russiske flyindustris eneste nyhed i de sidste mange år, Sukhoi Superjet 100, har haft en del børnesygdomme og sælger dårligt. Bilbranchen står også i stampe. Nogle vejrede morgenluft, da oligarken Mikhail Prokhorov i 2010 lancerede sin hybridbil Jo-mobil, men den endte med kun at blive produceret i fire eksemplarer …

Der er også langt mellem nyskabelserne i den russiske forsvarsindustri, der længe har levet højt på eksport af bundsolide våbensystemer udviklet i sovjettiden. Den nye kampvogn «Armata», som de russiske forsvar stolt viste frem til paraden på den røde plads 9. maj, er foreløbigt kun bygget i 20 eksemplarer, og det er uvist, hvor mange eksamplarer den vil blive bygget i, da den er dyrere end dens konkurrenter — 30 år gamle modeller såsom den tyske Leopard kampvogn og den israelske Merkava.

Ingen spin-off
Den ringe grad af innovation i russisk økonomi står i grotesk kontrast til Ruslands stolte videnskabelige traditioner. Det var her, at Mendeleev udtænkte det periodiske system og Pavlov beskrev den betingede refleks. Russisk forskning står stadigt stærkt, men der er langt mellem historierne om spin-off mellem videnskabelige landvindinger og lanceringer af konkrete produkter.


den russiske ledelse begår den fejl at tro, at nøglen til modernisering ligger i teknologien selv
Loren Graham, professor emeritus, MIT
Således er både laser- og frackingteknologien udviklet i det, der i dag er Rusland, uden at det er kommet den russiske økonomi til gavns. Tværtimod er den enkeltstående teknologi, som presser Rusland mest i disse år, netop frackingteknologien, som private amerikanske firmaer har forfinet og anvendt så massivt, at det har sat olieprisen — og dermed det russiske statsbudget - under pres
.

Arven og olien

Forklaringerne er mange. For det første har Rusland arvet et nedslidt og utidssvarende produktionsapparat efter den planøkonomiske Sovjetunion, der i praksis ikke havde noget patentsystem, og hvor store dele industrien og forskermiljøet arbejdede for forsvaret under krav om total hemmeligholdelse af alle resultater.For det andet har den russiske stat op igennem nullerne haft enorme indtægter fra eksport og olie og gas og ikke haft de store initiativer til at satse på forskning og uddannelse. Samtidigt har de store indtægter holdt den russiske rubelkurs høj og hæmmet eksporten.


Modernisering ovenfra
Ifølge professor i videnskabshistorie ved MIT, Loren Graham skyldes det manglende spin-off mellem forskning og industri imidlertid først og fremmest, at den russiske ledelse begår den fejl at tro, at nøglen til modernisering ligger i teknologien selv.
det var som om, den nyudpegede ledelse «havde besluttet sig for at bruge flest muligt penge på de dyreste artikekter i verden, og først bagefter begyndte at tænke over, om det ville blive bekvemt at arbejde med innovation der eller studere»Det skorter nemlig ikke på ambitiøse statslige forskningsinitiativer, der skal diversificere den meget råstofafhængige russiske økonomi. I 2007 stiftede den russiske stat RosNANO — et statligt aktieselskab, der skulle forsøge at hive den russiske økonomi ind i den højteknologiske fremtid. Tre år senere tog man udenfor Moskva første spadestik til, hvad der skulle blive Ruslands svar på Silocon Valley, forsknings- og innovationscenteret Skolkovo. Året efter indgik centeret en samarbejdsaftale på 300 mio dollars med Grahams arbejdsgiver, den amerikanske forskningsgigant MIT.

Spild og tab
Den massive satsning på store statskontrollerede projekter, har imidlertid ikke båret frugt. RosNANO har indtil flere kuldsejlede projekter bag sig I 2009 bekendtgjorde chefen for RosNANO, at man var ved at udvikle en tablet, der ville erstatte papirbøgerne i den russiske folkeskole. Tableten er imidlertid aldrig kommet på gaden, ligesom RosNANOs investeringer i russisk-producerede chip og solceller har indbragt gigantiske tab. Koncernen kunne for første gang fremvise et lille overskud i 2014, men modtager stadig store subsidier fra staten.
 
 
Den innovative hybridbil Jo-mobil endte med kun at blive bygget i fire eksemplarer.


Meget bedre ser det ikke ud i præstigeprojektet Skolkovo. Ifølge den hollandske arkitekt Evert Verhagen, der blev konsulteret omkring udformningen af forskningscenteret i 2010, var det som om, at den nyudpegede ledelse «havde besluttet sig for at bruge flest muligt penge på de dyreste artikekter i verden, og først bagefter begyndte at tænke over, om det ville blive bekvemt at arbejde med innovation der eller studere».
Ingen af de dyre arkitekters oprindelige projekter er imidlertid blevet bygget, da en højtstående embedsmænd i kreml fandt dem for monumentale. I dag står kun to bygninger færdige og de er fortsat ikke tilsluttet kloaknettet. Faktisk har Skolkovo stadig ikke penge til at købe al hele det område, som den russiske regering har udset til at huse til Ruslands nye innovationsby.

Fiktiv forskning
Men som den russiske rigsrevisions gennemgang af Roskosmos' regnskaber viser, så er det ikke kun satsningen på nogle få store statslige aktører, der hæmmer forskning og innovation i Rusland, men også den gamle kending: korruptionen. Således endte det med sagsanlæg mod en række medarbejdere og fyringer af 60 procent af ledelsen, sidst den russiske rigsrevision i 2013 så RosNANOs regnskaber efter i sømmene.
Samme år kom også Skolkovo i myndighedernes søgelys for et mistænkeligt højt pengeforbrug. Ifølge avisen RBK greb præsidenten for Skolkovo-fonden, oligarken Viktor Vekselberg, ind og lukkede hullet i regnskabet med sine egne penge for at undgå en skandale. Det ændrer imidlertid ikke ved, at de fleste af hans og de øvrige oligarkers pengene et gået til byggeri, ikke forskning. Det vil sige, at det i høj grad er private, der har etableret infrastrukturen omkring Skolkovo og lejer ud til statskoncernen Skolkovo. Der er stort set ingen private investorer, der tør investere i Skolkovo pga den massive korruption.

Konsekvenser for demokratiet
Ifølge Loren Graham kan det få alvorlige konsekvenser, hvis udviklingen fortsætter. I et interview til Boston Globe i januar udtalte Graham, at i stedet for store statsfinansierede projekter skal der gennemføres reformer indenfor det russiske retsvæsen og patentsystem, så private investorer får mulighed for at oversætte videnskabelige resultater til anvendelige produkter.
- Der er folk i Rusland, som siger — det er en overdrivelse, men en fair udtalelse — at Rusland bare er Saudi-Arabien med atomvåben. Lige nu er Rusland til trods for 300 års forsøg på at industrialisere og modernistere en økonomi, der primært er baseret på olie og gas. Det er en tragedie og … de russiske ledere bliver ved med at tro, at problemet kan løses per dekret (…).
- Jeg vil sige, at Ruslands manglende evne til at bruge sine videnskabsfolk og ingeniørers talenter er en af de vigtige årsager til at Rusland ikke har været i stand til at klare transitionen til demokrati, lyder advarslen fra Loren Graham.


 Kilder: 

 Russian science is amazing. So why hasn’t it taken over the world?

 Что объединяет глав всех госкорпораций: от бывших работников КГБ до бывших либералов-рыночников    

Julija Latynina, Koddostupa, Ekho Moskvy 13.06.15

Голикова проверит гарантии Чубайса

Путина ознкомили с российским школьным планшетом

Проверка Счетной палаты подтвердила низкий уровень финансового менеджмента Роскосмоса

Список космических запусков России в 2015 году

 

 
Tilføj kommentar